Мърляч руши, 5 години не плаща наем за общинско жилище (снимки)

Архив Пловдив

30-08-2012, 16:19

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Нахалникът не е внесъл стотинка 49 месеца, сега съди кметството, че го изгонили

Стотици пловдивчани чакат с години, за да наемат общински апартамент. Повечето са крайно нуждаещи се, с малки деца и на ръба на оцеляването. Е, има и други, които не са толкова закъсали. Докато хората в нужда обаче се молят и подават молба след молба до ОП "Жилфонд", други "наематели" не плащат и разбиват апартаментите.

Днес изплува шокиращ случай. В район "Западен" 31-годишен мъж “легално безработен” е живял с години, без да внесе и стотинка наем в общинската каса. "Потресена съм след като видях жилището", коментира районният кмет Десислава Желязкова. "Такава мръсотия и разрушения не бяхме срещали. И то в момент, когато много други хора се нуждаят спешно от тази социална услуга."

Разбираме, че младият мъж живее в общинския апартамент от 21 години. Тогава, още като бил дете, се населил с майка си. Когато тя починала, пловдивчанинът привикал в апартамента леля си.

Наглецът има неплатени наеми за 49 месеца, "не е внасял нито лев от пет години", каза юристът на "Западен" Атанас Петров. Нахалството не спира до тук. Не стига, че не плаща и си живее, ами след като го изгонили започнал да съди администрацията, че му отнела жилището. "Наел си е адвокат, ние ще обжалваме пред ВАС и ще спечелим", допълни юристът.

Сега, свободният апартамент е мръсен и разбит до такава степен, че се налага служители на "Чистота" да го мият и ремонтират.

Наемите за общинските апартаменти са смешни. 70 кв.м. жилище се дава за 34 лева. "Много често подобни нередовни платци не плащат ток и вода и спират услугите", допълни юристът Атанас Петров.

Само в "Западен" нелоялните наематели са 33-ма. 12 случаи са доста фрапантни. За пет апартамента дължат наеми от близо 20 хиляди лева. До края на август ще бъдат иззети още три апартамента. Част от нелоялните наематели са подписали допълнителни споразумения с Жилфонд за разсрочено изплащане.