Месец търсили децата, живели в гората край Сънито

Архив Бургас

30-08-2012, 08:59

Снимка:

Getty Images / Guliver

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според закона обаче полицията е нямала право веднага да отнеме децата от родителите им. 

"Около месец ни отне да открием децата в Слънчев бряг, понеже мястото, което са избрали е непроходимо", каза Димчо Димов, инспектор от Детска педагогическа стая към районното полицейско управление в Несебър, предад бТВ.

Според закона обаче полицията е нямала право веднага да отнеме децата от родителите им. 

За да им се даде незабавна полицейска закрила обаче, децата трябва да бъдат оставени без надзор или животът им да е в опасност. При откриването на малчуганите обаче тези критерии не са били налице, тъй като те са живели повече от година в тези условия. 

Децата "Маугли" в момента са под полицейска закрила в рамките на максимум 48 часа. Вече дори има заповед за настаняването им в социални домове. 

Според специалисти този начин на живот в гората в бъдеще ще окаже влияние върху развитието им. В момента обаче те са адекватни и комуникативни. На тази възраст те са срамежливи и това е единствената причина да се смущават да говорят с непознати. Разговорът с родителите им обаче е безпроблемен. 

Припомняме, че благодарение на обаждания на случайни хора институциите са успели да открият децата. 

Семейството е било предупредено да напусне "жилището" си, но никой не взел предвид молбата. Едва тогава се е стигнало до решението децата да бъдат настанени в специализирана институция./ 24 часа онлайн