Милион теменужки в Пловдив напролет

Архив Пловдив

31-08-2012, 11:45

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Пред сградата на общината ще ухае на хризантеми

Напролет ще се радваме на 1 милион цъфнали теменужки. "Ще бъдат в различни цветове, ще ги оформим в различни форми", похвали се директорът на общинско предприятие "Градини и Паркове" Стоян Алексиев. "Ще ги подредим в кръгчета, квадратчета, като рибки, можем всякак", обясни шефът на зеленото предприятие. Една теменужка излиза около 8 стотинки. В Пловдив гербери засега няма да се засаждат, не бил подходящият сезон, каза още Алексиев.

"До палмите, които красят града, може да сложим и маслини", не се шегува директорът на Градини и паркове.

До празника на Пловдив с нови китки ще се обзаведе и пространството пред сградата на община Пловдив на "Стефан Стамболов",1. Тези дни там ще заухае на хризантеми. До 6-ти септември мини парк ще има и пред Католическата църква.

Тази есен нови цветя ще се бъдат посадени по бул. "България", "Източен", "Хаджи Димитър", "Вапцаров", парк "Славянски", парк "Ружа". Като нов ще бъде и бул. "Освобождение" в район "Тракия". Намеренията са той да стане изцяло поливен. Старите рози по разделителните ивици ще бъдат сменени с нови.

Близо 200 хиляди лева е излязла новата поливна система, която се монтира по паркове, градини, зелени площи и междублокови пространства в града. Често деца измъкват поливните хидранти, докато родителите им си почиват до тях в парка, разказа шефът на предприятието.

Системата за поливане догодина ще напоява 2 милиона цветя, обеща Алексиев.