2,4 млрд. лв. излезли от хазната за месец

Архив София

31-08-2012, 07:56

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Две министерства скатават информация за разходите си.

Близо 2,4 млрд. лв. от държавния бюджет са изхарчени през август, пише в. "Монитор".

Това показват данните от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), които се публикуват ежедневно на сайта на Министерството на финансите.

В сумата обаче не влизат само харчовете на централната власт, а и всички социални плащания, средствата за университетите, за омбудсмана, комисии, агенции, ДАНС, НСО, субсидии за общини.

Според справката най-икономичните министерства са тези на физическото възпитание и спорта, на културата и външните работи. Очаквано по-големите министерства, натоварени и с повече отговорности, са с най-много харчове. Такива са строителното, икономическото, финансовото, на вътрешните работи и отбраната.

От данните става ясно, че най-икономичният ден за хазната е бил 17 август

Тогава през СЕБРА са били разплатени по-малко от 25 млн. лв. Рекордната по харчове дата пък е 3 август, когато бюджетът бил изтупан с над 445 млн. лв. Тогава обаче били разплатени близо 300 млн. лв. по външния дълг на страната. Общо за останалите дни от месеца за държавния борч са отишли под 20 млн. лв.

Справката на бюджетните разплащания показва, че преведените на чиновниците в държавната машина заплати не са разходите, които бъркат най-дълбоко в хазната. За целия месец за възнаграждения и други плащания на персонала по всички ведомства и учреждения са отишли по-малко от 185 млн. лв. Най-много пари от държавния бюджет всъщност гълтат социалните плащания, които в СЕБРА са разпределени в графа „Стипендии, пенсии, помощи и текущи трансфери за домакинства“. През август по това перо са отишли общо над 900 млн. лв.

От публикуваните данни става ясно, че денят, в който масово са плащани месечните заплати, е 24 август, когато сметката по тази графа набъбнала на близо 32,5 млн. лева.

Освен на сайта на ведомството на Симеон Дянков от началото на този месец всички министерства са задължени с постановление на кабинета също да публикуват плащанията си по СЕБРА. Въпреки решението и заръката на премиера Бойко Борисов обаче две от министерствата все още не са го направили – на външните работи и на правосъдието.

Хората на Николай Младенов се зарекоха до седмица-две да изпълнят задачата, а от ведомството на Диана Ковачева не обясниха кога се планира да поправят грешката си.

Пропускът във Външно бил поради технически причини, които не позволявали да се публикуват плащанията. Задължението обаче щяло да бъде изпълнено с пускането на новия сайт до седмица-две.