Откриха БГ Стоунхендж в Перперикон

Архив Бургас

31-08-2012, 09:27

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Датировката по намерената керамика е 4500-4000 г. пр. Хр. Засега функциите на уникалната сграда все още не са напълно изяснени. Съоръжението е доста голямо, като площта му надхвърля 20 кв. м.

Каменно съоръжение на близо 7000 години, което прилича на умалено копие на светилището Стоунхендж, беше открито на Перперикон от проф. Николай Овчаров, съобщава "Монитор".

То е първото изсечено в скалите и е от каменно-медната епоха по българските земи. За да го проучи, бе поканен консултантът по въпросите на праисторията доц. Явор Бояджиев от НАИМ – БАН. Датировката по намерената керамика е 4500-4000 г. пр. Хр. Засега функциите на уникалната сграда все още не са напълно изяснени. Съоръжението е доста голямо, като площта му надхвърля 20 кв. м.

Още в каменно-медната епоха на скалите на Перперикон съществува голямо селище. При досегашните разкопки са открити многобройни сечива от кремък и полускъпоценни камъни, както и предмети, свързани с култова дейност.През следващите хилядолетия, създадената в каменно-медната епоха сграда е била и адали от тежки земетресения. Само на Перперикон са регистрирани няколко мащабни труса, при които рухват цели скали.

За култовата му същност говорят откритите там глинени прешлени за вретено, използвани през древността за гадаене.