Бащата на двойния убиец от Рудник имал самоделка, с такава са застреляни жертвите

Архив Бургас

31-08-2012, 12:01

Снимка:

Велина Савова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

"Знам, че има самоделно оръжие, виждал съм го. Беше ме страх, заплашваше ме и затова пуснах жалба", каза един от свидетелите по делото.

Бащата на обвиняемия за двойното убийство в Рудник имал самоделно оръжие. Това заяви пред състав на БОС бивш работодател на Симов-старши. Именно със самоделка са застреляни Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева. До момента обаче оръжието на убийството не е намерено.

В съдебната зала днес Антоний Средков обясни, че преди 5 години е пуснал жалба срещу Симов-старши, хванал го да краде. Тогава Средков бил концесионер на язовир в околията на Рудник, наема бащата на Симов като пазач. В един момент обаче забелязва липси и установява, че крадецът е собственият му охранител. Назрява конфликт между двамата. "Той започна да ме заплашва. Знам, че има самоделно оръжие, виждал съм го. Беше ме страх, затова пуснах жалба срещу него", обясни свидетелят.

По думите му оръжието било направено от корпус на кормилна ос от военен камион. След като на няколко пъти изгоненият пазач заплашва бившия си работодател той решава да се обърне към полицията. В жалбата си обяснява и за оръжието, с което Симови разполагат."Един ден дойде и започна да ме заплашва, искаше да оттегля жалбата. Знам, че синът прави, това което му нареди бащата. Те са опасни хора!", каза пред БургасУтре минути след разпита на съдиите Антоний Средков.

Къде е самоделното оръжие, за което свидетел номер 2 разказа пред окръжните магистрати днес обаче не е ясно. Дали куршумите покосили Стоян и Тодорка във фаталния 30-ти септември са изстреляни от самоделката на бащата за също остава загадка.

В днешното съдебно заседание за пореден път съдът назначи медицинска експертиза, която да изясни дали подсъдимият има здравословни проблеми. След дълга кореспонденция между съдебните власти и МБАЛ-Бургас, ръководството на болницата отказало такава. Отказ получили и от две чстни лечебници. Сега от МБАЛ официално  и с подпис на самия шеф Георги Матев писмено трябва да обяснят, че специалистите в болницата отказват да бъдат вещи лица. Подсъдимият Иван Симов твърди, че бъбречни болки. Съдът постанови Симов да бъде прегледан от специалист.

Следващите заседания по делото са назначени за 24, 25 и 26 октомври. Тогава други двама свидетели трябва да се изправят един срещу друг. Очната ставка се налага заради разминавания в показанията им.