Бирата подмладява и гони стреса, доказаха родни учени

Архив Бургас

31-08-2012, 13:03

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст, отбелязват изследователите.

Съставките на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса, сочи изследване на Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20 на сто), сочи проучването.

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст, отбелязват изследователите.

Пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване.

Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1,5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0,1 - 6 g/100 ml). Мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното - 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното - 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.