Затягат контрола над учителите

Архив София

03-09-2012, 08:53

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Те ще се отнасят най-вече до провеждането на т.нар. консултации.

Драконовски мерки за контрол над учителите се готви да въведе просветното ведомство през новата учебна година, съобщава в. "Труд".

Те ще се отнасят най-вече до провеждането на т.нар. консултации. По принцип те и сега са задължителни и безплатни. Но педагозите ги отчитат формално или “консултират” деца у дома срещу съответното заплащане. А и те са им извън задължителните учебни часове.

Още през отминалата учебна година от образователното ведомство препоръчаха на директорите да изискват от учителите да осигуряват допълнителна помощ на децата. “Има ефект от консултациите - там, където са се провеждали, успехът се е повишил”, са отчели шефовете на инспекторатите по време на редовното си общо заседание преди 15 септември в Арбанаси. То се ръководи от зам.-министърката Милена Дамянова. Има по-добри резултати в регионите, където и експерти към инспекторатите са контролирали допълнителната помощ, каза тя. Ето защо от образователното ведомство се готвят да въведат експертния надзор повсеместно в училищата. Както и да изискват строга отчетност на провеждането на консултациите (в някои от училищата правели специално портфолио на всеки ученик, който посещава допълнителните часове, за да могат и родителите да следят пряко развитието му).

Учителите не дават консултации всеки ден, а по-график, в определени дни от седмицата. Те не са само за децата, които по-трудно се справят с уроците, а и за тези, които имат изявен интерес по даден предмет и искат допълнителни знания, обясни Дамянова.