В Столипиново пак искат да се топлят на аванта

Архив Пловдив

01-09-2012, 14:05

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Хиляди роми шмекеруват с неверни документи, искат помощи за зимата

Надя Танева е директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив.

Родена е през 1975 година. Семейна е и има двама сина – на 15 и на  7 години. Завършила е ПУ “Паисий Хилендарски”. Има 3 магистратури – Българска филология, Психология и Управление на социални дейности. Предстои й защита на докторска степен. Работи в социалната сфера от 12 години. Започва от най-ниското стъпало като социален работник във фондация  „За всяко дете”, сега  „За нашите деца”. Разказва, че когато си започнал от най-ниското стъпало в системата, сега  знаеш как да се справяш с всичко. Нейният приоритет е помощ на родители на деца с увреждания. По време на предишния кметски мандат Надя Танева е била общински съветник. От 2 години е социалният директор в града.

Г-жо Танева, задава се първият учебен ден. От какви помощи могат да се възползват родителите на първолаците тази есен?

Сумата е 150 лева, а срокът за подаване на документи - до края на септември. Всички семейства, които получават детски надбавки, имат право на помощта. Подава се молба до Дирекция “Социално подпомагане”. Важен е размерът на дохода за 12 месеца назад. Нужна е и бележка от училището, където детето е записано в 1 –ви клас, копие на акта за раждане и копие на лична карта на родителя, който подава документите. При разведени родители да не забравят решението на съда за развода.

Кога семействата ще получат помощта?

Тези, които са подали документи през август, ще получат средствата през септември. Подалите през септември – до края на октомври. Интересът е голям.

Има ли нови моменти при изплащането на различните помощи?

Да, има. До края на октомври всички семейства, които получават детски надбавки, задължително трябва да си донесат бележки от училищата, където са записани учениците. Без тях спираме детските. Няма как да предупредим хората поотделно. Има облекчение за родителите на първокласниците с увреждания. Те ще получат подпомагане от 150 лева, без да прилагат доходите си 12 месеца назад. От 1 януари 2013 г. всички деца сираци с един родител ще получават детски надбавки без доходен критерий. Ако до момента доходът на родителя или попечителя е бил висок и не са могли да се възползват, то тази пречка отпада.

Отоплителният сезон чука на вратата ни. Кои пловдивчани имат право на помощи?

Кампанията вече започна от юли и ще продължи до октомври. Най-голям е интересът в „Източен” от страна на ромите. Оттам има подадени около 4000 молби. В „Централен” са около 500, в „Северен” 600-700. Критериите за подаване на молба са същите като миналите години – да нямат продажба 5 години назад, да нямат фирма на тяхно име и да отговарят на доходния критерий, който е доста нисък. Например, ако лице с увреждане първа група плаща наем и получава пенсия от 250 лева, няма право на помощи. За тази група прагът е 187 лв., а за останалите е различен.

Не е тайна, че има злоупотреби с помощите. Как се проверява достоверността на документите, подадени от мераклиите за безплатно отопление?

Всичко се проверява в Агенцията по вписванията. Преди две години можехме да разберем дали има продажба или прехвърляне на имот в града. Сега вече правим справка в цялата страна.  Дори когато хората са прехвърлили  жилището си на близки срещу издръжка и гледане, се счита като сделка и нямат право на това подпомагане. Възрастни дами бяха готови да направят нов нотариален акт, само и само да получат помощи. Това обаче би им струвало хиляди левове. Освен това правим оглед. Ако лицето не е на адреса, имаме право да откажем помощите. Най-често това се случва в „Столипиново”. След отказа ни, те ни засипват с жалби. Там трудно се разбира дали хората живеят на адреса по лична карта. Като не ги намерим, ни обясняват, че били на лекар и къде ли още не.

Бюрокрацията остави военноинвалидите без лекарства. Кои групи имат право да подават документи в „Социално подпомагане” и кога ще се реши проблемът?

Все още сме в задънена улица. С постановление на Министерски съвет от 1 юли изплащането на лекарствените средства на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните са прехвърлени като ангажименти на Министерството на труда и социалната политика (МТСП)  съответно на Агенция „Социално подпомагане”. Те са около 900 в Пловдив. От 1 юли до сега не изплащаме средствата, защото няма яснота и указания. Все още не са променени законите, не са гласувани. В момента  приемаме документи само на военноинвалидите. На другите две групи не. Техните два съюза не са съгласни с предложените им промени. Има и друг проблем - лекарите изписват рецепти,  без да се съобразяват с лекарствата по проектонаредбата и често предписват заместители. Не ни е ясно дали ще имаме право да ги изплащаме. Надяваме се  до 10 септември да имаме регламентирани правила, по които да работим.

С колко лични асистенти работите и какво е възнаграждението им?

145 са назначените при нас на трудови договори. Те получават по 2 лева на час,  договорът може и да е на 4 часа. Имат право на болнични и отпуски. Грижат се за близки, защото такива са изискванията – за дете, майка, съпруг, съпруга, баба, сестра или брат. 204 са назначените лични асистенти по проект с община Пловдив и обслужват точно толкова хора. Проектът трябваше да приключи на 3 септември, но ще продължи до 18 декември. Тогава се очаква да стартира новият. Вече сме одобрени. Всяка община кандидатства отделно. Целта е да не се получи дупка между двата проекта. Ще има наново подбор, но практиката ми показва, че асистентите и потребителите са едни и същи. Няма как да спрете да се грижите за болното си дете или родител.

Кои хора имат право на личен асистент? Болните от рак в напреднал стадий изключение ли са?

Всеки един, който сметне, че има нужда може да кандидатства за личен асистент. Те се грижат за хора, които в са в най-рискова ситуация – болни на легло, самотни. Онкоболните не са изключение, но личният асистент няма да е назначен за 8 часа, а за 2 или 4. Новият проект, който стартира, ще е в 3 направления – помощ за хигиенно-битови условия, извеждане на болния на разходка или плащане на сметки и рехабилитация – за приемане на лекарства, посещение при лекар. Одобряването става по точкова система.