4578 напуснали училище

Архив Пловдив

02-09-2012, 10:41

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Броят на отпадащите ученици намалява, твърдят от просветното министерство

4578 ученици са отпаднали от клас през изтеклата учебна година. Това показва справка от просветното министерство. Най-много са напуснали класните стаи по семейни причини – 2877. Заради натрупани неизвинени отсъствия от образователната ни система пък са зачеркнати 1688 хлапета. Едва 52 ученици са опразнили чиновете заради слаб успех.

Броят на отпадащите ученици се стопява с всяка изминала година, сочат данни от статистиката. Учениците, които трайно не са посещавали учебни занятия през учебната 2010/2011 г. и са отпаднали, са били с над 1000 отгоре, спрямо тазгодишните - 5615.

По-строг контрол върху неизвинените отсъствия обмислят от просветното ведомство. Учениците ще имат право на 10, вместо на 15 неизвинени отсъствия, преди да получат предупреждение за преместване в друго училище или повтаряне на учебната година. Освен това експертите планират да ограничат броя на дните, в които семейството може да извинява отсъствията на детето си. Според сега действащите правила в момента родителите могат да освободят децата си от час общо за 2 седмици.

Друга идея е учениците да се отписват от училище при 20 дни отсъствия. Затегнатият контрол обаче ще влезе в сила чак след приемането на новия просветен закон. „През следващата учебна година отсъствията ще се третират съгласно изискванията на сега действащите нормативни документи“, обясниха експертите от ведомството пред в. “Монитор”.

Сред най-успешните мерки са раздаването на безплатни учебници до 7 клас, програмите за осигуряване на закуска и целодневното обучение, показват разчетите не министерството.

Намаляването на отпадащите ученици е приоритет и през следващата учебна година. За изпълнението на програмата ще се използват част от 45-те млн. лв., които бяха дадени в повече към бюджета за средното образование за 2012 г. С тях учителите ще имат за задача да разработят такива стратегии и политики, че да задържат децата в училище и да се намали броят на бегачите. От сумата ще бъде заделено и за увеличаване стандарта за безплатните занимални в училище, тъй като от учебната 2012/2013 г. целодневното обучение ще продължи и в трети клас.