85 гасят на ръка пожара в Рила

Архив Пловдив

02-09-2012, 14:38

Снимка:

Дарик

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

1500 декара гора изгоряха в местността “Бели бор”

С пожара в местността "Бели Бор"  в Рила планина продължават да се борят над 85 души.  Гасенето става на ръка, тъй като теренът е труднодостъпен, съобщиха от областната полиция, предаде "Фокус".

Засега пожарникарите  успяват да овладеят стихията и не е допуснато пламъците да се разраснат.

"Бели бор" и местността "Празна торба" горят вече 13-ти ден, но за днес не се предвижда в погасяването на огнищата да се включат хеликоптери.

Моментната оценка на щетите възлиза на около 1500 декара изпепелена растителност в "Бели бор" и близо 300 в "Празна торба". Органите успокояват, че Рилският манастир и околните населени места са в безопасност.

От МВР информират още, че пожари е имало и в  резервата "Дупката" в община Батак. Огнището е под контрол в момента благодарение и на  хеликоптер, който се е включил в погасяването.

Заради късо съединение близо 15 часа е пламтял и голям пожар в село Липен, област Монтана. Щетите са за около 50 хил. лева.

Като основна причина за повечето огньове се посочва почистването на дворове и стърнища. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от седмици призовава кметовете на малките населени места да обяснят на жителите за възможните последствия от неконтролируемото изгаряне на суха растителност.

Припомнят, че паленето на стърнища и предизвикването на пожар в гората се наказва от закона.

За мащабите на проблема сочи и последната актуална статистика на МВР за потушените пожари. Оттам съобщиха, че за петъчното денонощие  огнеборците в цялата страна са ликвидирали 294 пожара.