60 руснаци в черния списък на Великобритания

Архив Пловдив

02-09-2012, 16:02

Снимка:

Associated Press

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Забраната е заради убийството на юриста Сергей Магнитски

Външният министър на Великобритания Тереза Мей е изпратила в посолството на страната в Москва списък с 60 руски граждани, на които ще бъде забранено влизането на британска територия във връзка с убийството на юриста Сергей Магнитски, съобщи в. "Комерсант."

По информация на изданието The Sunday Times в черния списък влизат "сътрудници на силите за сигурност, съдии, служители в прокуратурата и официални лица", които са замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски от фонда Heritage Capital през 2009 г.

"Списъкът Магнитски" бе изготвен през април 2010 г. от група американски сенатори, които предложиха забрана за влизане и замразяване на сметките на редица руски чиновници. В отговор Русия заяви, че ще приеме ответни действия и ще разшири своя черен списък с американци.

Адвокатът Сергей Магнитски почина в ареста на 16 ноември 2009 г. след 9-месечно задържане под стража и седем дни след като бе официално обвинен в организирането и укриването на данъци на неговата компания в особено големи размери. Адвокатите на 37-годишния Магнитски твърдят, че той е бил задържан незаконно и не е получавал необходимото медицинско обслужване в затвора. Арестът се случи малко след като адвокатът разкри злоупотреби за стотици милиони евро на съдии, служители на вътрешното министерство и тайните служби.