Намериха гробове и на нос Калиакра

Архив Пловдив

03-09-2012, 15:50

Снимка:

Интернет

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Възрастните и децата са погребани заедно, те са починали през Средновековието от чума

Гробове на мъже с малки деца и на жени, починали от прорезни рани, са открили археолози по време на разкопките на нос Калиакра. За тези интересни за науката открития съобщи ръководителят на разкопките д-р Бони Петрунова днес пред журналисти по повод завършването на деветия археологически сезон, предава БТА.

Бони Петрунова смята, че възрастните и децата, погребани  заедно, са починали по време на епидемии, каквито са върлували през Средновековието. По това време сред населението битувало  поверие, че некръстените деца трябва да бъдат погребани с  кръщавани възрастни, които да ги придружават в отвъдния свят.

Близко е и тълкуванието за прорезните рани върху черепите в женските гробове. Според научния ръководител е твърде вероятно тези жени да са били болни от нелечимата по онова време чума и близките им са ги избавяли от страданията с мечове или брадви. Бони Петрунова намира за нищожна възможността във войската на Добруджанското деспотство да е имало жени-войни, нито пък жени да са загивали от чуждо оръжие.

Край на догадките ще сложат предстоящите антропологични проучвания на открития в некропола край църквата "Света Богородица" костен материал, каза д-р Петрунова и добави, че той ще послужи и за изготвянето на етническа характеристика на местното население.