Вече си имаме и част от министерство

Мисия Пловдив

03-09-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

600 пловдивчани напират за служба в сектор "Туризъм", свободните места са 6

С приповдигнато настроение експерти и репортери дадоха старт на работата на сектор "Туризъм" от министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Ремонтираната сграда на ул. Железерска, 1 в Пловдив ще бъде работно място на 40 души. 16 от тях още преди 9.00 часа бяха по бюрата. 12 специалисти отказаха да напуснат София и ще търсят друго препитание.

Повече от половината експерти са тук, работата на сектора няма да пострада от преместването, напротив, каза министър Делян Добрев, който официално навести колегите си в Пловдив

След седмица ще бъдат назначени още 2-ма души в дирекция „Маркетинг и реклама”. 6 са свободните позиции и в дирекция „Туристическа политика”. За тях има 600 желаещи. След конкурсите очакваме още по-качествени хора от града и региона, които ще заместят напусналите, коментира министърът.

Деловодителят на "Железарска" е пловдивско момиче. След работата в банка и администрацията на общината, Даниела Недялкова ще получава и изпраща кореспонденцията на туристическото ведомство.

Сградата на центъра посреща администрацията след ремонт. Домакинът – община Пловдив задели близо 200 хиляди лева за цялостно реновиране на зданието. От спестени средства в бюджета министерството е разходило 102 хил.лева за преместването. В стаите работят по 1-2 служители. Мебелировката е още семпла – бюра и компютри.

Кабинетът на зам.-министър Иво Маринов е на 5-ия етаж. Той е в овална форма, обзаведен с кожени мебели и с прекрасен изглед към Римския стадион и Джумая джамия. Удобствата на новото място вероятно няма да заместят липсата на семейството на зам.-министъра. Съпругата ми остана в София, ако й намерим работа, ще дойде тук, каза Маринов.

За разлика от прекия си шеф, повечето експерти, които напуснаха София и отсядат в Пловдив, са моми и ергени. Това е повлияло на решението им да зарежат временно столицата и да се преселят тук, разказаха самите те.

Пловдив е прекрасен, още чистим и подреждаме апартаментите. Надяваме се, че ще свикнем бързо, мъчно ни е за колегите, които предпочетоха да останат в София, каза Мария Иванова - шеф на една от дирекциите.

За администрацията на сектора община Пловдив предостави 12 едностайни и 4 двустайни апартамента с големина между 25 и 70 кв.м. Повечето жилища са в комплекс „Гербера” в район „Тракия”. Софиянци ще живеят в блоковете № 194, 191 и 50. Един апартамент е на ул. "Кичево" 12, другият - на бул. "Ал. Стамболийски" 35 в район "Южен". Само един апартамент е тристаен и се намира в "Централен, но в него няма да живее заместник-министърът, а негов колега, преместил и съпругата и детето.

Условията са чудесни, колегите ще плащат по около 1 лев за кв. м, благодари министърът на кмета Иван Тотев.

За специалистите с деца вече са уредени и места в детски градини и училища.

Според министър Делян Добрев Пловдив ще има и други ползи, освен чисто формалното преместване на сектора. Градът е подходящ за туризъм през цялата година. Такава е и целта на ведомството – да развива не само летни и зимни услуги. Настаняваме се в сърцето на алтернативните форми на туризъм, каза Добрев. И припомни, че част от концесионните възнаграждения ще бъдат заделени във фонд, който ще бъде инвестиран в културно-исторически обекти – археологически, възстановяване на крепости и други дейности.