Децата от гората в Сънито настанени в дом, близките обаче си ги искат

Архив Бургас

03-09-2012, 17:51

Снимка:

Getty Images / Guliver

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още в петък майката и дядото на малката Петя посетиха дома и обявиха пред журналисти, че са решени да си я върнат. Жената е неграмотна и с лека умствена изостаналост.

Две от трите хлапета, които живееха в гора край Слънчев бряг вече са настанени в дом за деца в Ямбол.

Това съобщи директорката на заведението за лишени от родителски грижи "Юрий Гагарин" Антоанета Маркова.

Момиче на 11 години, братчето му на 12 години и 2-годишната им полусестра бяха намерени преди дни в постройка от картон в гориста местност до курорта. От полицията обявиха, че са живели при крайно неподходящо условия. Оказа се, че те живеят заедно с майката на малкото дете и бащата на по-големите.

Те са приети в дома в Ямбол в задоволително общо здравно състояние. Извършени са им първоначалните прегледи и манипулации, ще им бъде избран и личен лекар, предстоят нови медицински изследвания. Сега децата се запознават с условията в дома и с останалите му обитатели, допълни Маркова, цитирана от БТА. 

Освен възпитателите в социалното заведение, за тях ще се грижат психолози и социални работници от отдела "Закрила на детето". Предстои да бъдат записани в първи клас, тъй като досега не са ходили на училище.  Децата са приети в социалната институция със заповед за временно настаняване до вземането на решение от съда за постоянното им настаняване. 

2-годишното момиченце, което е родено в гората и няма акт за раждане, е под полицейска закрила и също е в дом за медико-социални грижи, но в Бургас. 

Още в петък майката и дядото на малката Петя посетиха дома и обявиха пред журналисти, че са решени да си я върнат. Жената е неграмотна и с лека умствена изостаналост.
"От сутринта както я взеха, до днешния ден, не мога - не съм спал, не съм ял, всяка минута искам да я видя... Не мога, разбирате ли - ни хляб ми държи, ни нищо", разказа дядото пред БНТ, докато майката плачеше. 

53-годишният мъж заяви, че прави всичко по силите си, за да се грижи за Петя и своите деца. Преди години загубил работата си като заварчик и затова и той отишъл да живее в гората.  
"През ден съм на работа. Условия ще има за тях при сестра ми, както тя ми обеща, ще ги взема под моя отговорност. Аз мога да подпиша в съда и пред прокурора, обещавам, че това нещо ще бъде изпълнено. Пред Бога", каза още дядото. 

Петя е много ценна за ромското семейство - със сини очи и руса коса, вероятно защото баща й е скандинавец, пише в. "Труд". И трите деца изкарвали пари с просия в Слъвчев бряг./ dir.bg