4 лв. излиза буркан домашна лютеница

Архив Бургас

04-09-2012, 09:10

Снимка:

recepty.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Зелето е най-поскъпналата зимнина. 

Близо 4 лева излиза приготвянето на буркан от 700 мл домашна лютеница, са изчислили от в. "Новинар".

Малко преди старта на сезона на зимнината консервните домати на пазарите в Пловдив се продават по левче. На пловдивските пазари дори има и договорени промоции, с които при покупка на количества над 5 килограма купувачът получава 20 стотинки отстъпка за килограм. Едрите червени чушки се търгуват по 1,50-1,60 лева, а дребна и наранена капия може да се открие и за 80-90 стотинки. Патладжаните пък вървят по 70-80 стотинки за килограм. Независимо от високите цени голяма част от хората избират да приготвят бурканите със зимнина.

Пловдивчанката Яна Петрова разказва, че за да приготви любимата лютеница на внуците, са й необходими 40 килограма домати, 40 килограма червени чушки, 10 килограма патладжан, 2 литра олио и по 5 пакетчета черен пипер и кимион, сол и захар на вкус. За необходимите продукти бабата се бръкнала 87,50 лева, като успяла да напълни около 40 буркана от 700 мл, което прави по 2,19 лева на брой. Ако към всичките приготовления се включат и пари за буркани с капачки, дърва за огрев, трудът, който по възможно най-ниската тарифа е около 20 лева на ден, то тогава цената на буркан домашна лютеница ще достигне близо 4 лева. Според баба Яна домашната лютеница може да излиза по-скъпо от тази в магазините, но вкусът е съвсем различен, а и нямало нишесте и консерванти.

Същите разфасовки в големите хранителни вериги се продават в порядъка от 1,80 до 3,30 лева. По-голямата част от консервните заводи влагат в лютеницата вносно чушково и доматено пюре, тъй като родните зеленчуци не стигат. Освен това изкупната цена е 3-4 пъти по-ниска от тази, която може да се вземе на пазара.

Освен трудоемката за приготвяне лютеница много по-скъпо излизат и бурканите с компотите, киселото зеле и сладката. Зелето е най-поскъпналата зимнина. От 40-50 стотинки в края на миналия август, сега се търгува по 1,30 лв./кг. В момента на пловдивските пазари килограм корнишони се продава за 80 стотинки. Сините сливи са между 80 стотинки и 1 лев, а прасковите достигат до 2 лева. С 3 лева по-скъп е и килограмът на малините и аронията. Всички плодове са българско производство.