Галерия Възраждане възражда духа (снимки)

Архив Пловдив

05-09-2012, 15:54

Снимка:

галерия "Възраждане"

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Скулпторът Веселин Ламбрев откри юбилейна изложба в сърцето на Стария град

Една от най-старите и най-известни пловдивски галерии – “Възраждане”, влезе във възрастта на любовта. Навърши 17 години. Стартът на новия творчески сезон бе даден с изложба на скулптора Веселин Ламбрев.

Всъщност, откриването на изложбата се превърна в троен празник. Специално за рождения ден на арт средището галеристите Краси и Сим Алексиеви поканиха Веселин Ламбрев да открие във “Възраждане” своята юбилейна изложба по случай 50-та си годишнина. След тригодишно прекъсване бе възстановено и връчването на наградата “Сребърно Възраждане”.

Отличието бе присъдено на Огнян Стефанов Недков, който е представял всичките си картини именно в галерия “Възраждане”. “Оги, ти я заслужаваш тази награда от първия до последния момент, честито!”, възкликна Краси Алексиева. А после обясни за гостите си, че изборът на лауреата е и заради това, че се е получила спойката автор-галерия.

“Щастлив съм, че съм в тази възрожденска къща, сред галеристи с възрожденски дух”, каза скулпторът Веселин Ламбрев. Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати поздравителен адрес по случай юбилея му.

Ламбрев е автор на пластиката “Театрон”, поставена пред входа на Драматичния театър в Пловдив. Завършил специалност “Скулптура” в класа на проф. Димитър Бойков в НХА за изящни изкуства. По време на следването си е специализирал в ателието на Вежди Рашидов. Има осъществени 17 самостоятелни изложби и участия в над 40 общи експозиции в България и в чужбина. Ламбрев е носител на Наградата за скулптура на Министерството на културата на “Първи есенен салон за изящни изкуства” СБХ през 1990 г., а през 1993-та е номиниран за награда “Пловдив”.

Юбилейната изложба на Веселин Ламбрев ще продължи до 18 септември.

През следващия сезон галерия “Възраждане” ще осъществи своята 400-на изложба и ще покаже нови и познати автори с актуални експозиции, обещават Краси и Сим. Тази есен ще бъде реализирана и една стара тяхна мечта – кураторският проект “ХХІ век – Библията и художникът”. Проектът предвижда шест самостоятелни изложби на енигматични автори, по мотиви от Библията. 30-те най-добри творби ще бъдат включени в празничната коледна изложба.