Зеленият чай свива и убива туморите

Архив София

05-09-2012, 14:47

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Методът бил изпробван върху два вида кожен рак.

Съставка в зеления чай, известна като епигалокатехин галат, може да помогне в борбата с туморите, заявиха шотландски учени, цитирани от ЮПИ.

Ръководителката на изследването д-р Кристин Дъфис от института на Стратклайд по фармация и биомедицински науки и колегите й от университета на Глазгоу поясниха, че е използван метод, който позволява чаената съставка да бъде отведена по интравенозен път до туморите.

Резултатите показали, че един месец по-късно туморите се свили или напълно изчезнали. Лечението освен това не дало странични ефекти. Методът бил изпробван върху два вида кожен рак. Оказало се, че 40 на сто от двата вида ракови образувания изчезнали, а 30 на сто от единия и 20 на сто от другия вид се свили. 

"Това са много окуражаващи резултати, които откриват перспективи за разработване на нови и ефикасни противоракови терапии", отбеляза Дъфис, цитирана от БТА. 

"Когато използвахме метода, екстрактът от зелен чай всеки ден намаляваше размерите на много от туморите, а в някои случаи напълно ги отстрани. Екстрактът няма никакъв ефект, ако е доставен до туморите по друг начин, тъй като в такъв случай всеки от тях продължава да расте", допълва тя.