Българите в чужбина подават декларация, за да не дължат здравни вноски

Новините

05-09-2012, 12:07

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 година, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако по това време не са живели в България

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г.,

могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.

Tе трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-удобният и бърз начин това да стане е по пощата.

За да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението, предупреждават от НАП.

Служителите на агенцията коментират още, че в декларацията задължително трябва да бъдат посочени точна дата, месец и година на напускането на страната. При липса и на едно от трите числа /дата, месец, година/ документите не могат да бъда обработени, въпреки че са получени в съответния офис на НАП

От агенцията съветват при изпращане декларацията и заявлението по пощата да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България. По този начин по-бързо ще се отстранят несъответствията, коментират служители на НАП.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др.

Възстановяването на здравните права им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.