Риболовен кораб се прощава с разрешителното си заради незаконен калкан

Мисия Варна

05-09-2012, 15:19

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Съставени са актове за липса на, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка

Недеклариран калкан и маломерен калкан с размери 16-17 см, при допустим минимален размер 45 см, са открили инспектори ИАРА.

Незаконният улов е открит на проверен на лодкостоянка Каварна риболовен кораб "Ивана". Той е извършвал планиран за деня рапаноулов. Маломерния калкан е бил укрит между съдовете с рапани а другия калкан e укрит в един от фризерите. 

На първоначалните въпроси от инспекторите екипажа отговоря че няма улов на калкан, в следствие на което има нарушена разпоредба на специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море.

Съставени са актове за липса на, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка.

Маломерният калкан е върнат във водата. Очаква се решение от ръководството на ИАРА за отнемане на специалното разрешително за улов на калкан на риболовен кораб "Ивана - КВ 6231".

При проверки на друга мобилна група на ИАРА  и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Бургас край Южното черноморие са хванати две лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба, включително и на маломерен калкан.

Между Созопол и Аркутино, контролните органи са заловили лице, продаващо близо 40 кг риба без никакви документи.  Рибата е била от видовете калкан, ватос, попче, паламуд. При проверката са потърсени и служители от Агенцията по безопасност на храните. На нарушителя е съставен акт за продажба на маломерна риба и риба без документи.  Рибата е конфискувана.

На не охраняван плаж преди Резово, мобилната група на ИАРА е забелязала лице, приемащо риба от лодка без регистрационни номера. При появата на контролните органи, рибарят с лодката е избягал, но другото лице е заловено. Той имал у себе си 4 бр. маломерен калкан под 39 см. Рибата е иззета, а на нарушителя е съставен акт за наличие на риба без документи и маломерен калкан