Д-р Галя Милева: Отказахме предложението на СДС за помощник-фармацевтите

Архив Бургас

05-09-2012, 11:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха този вариант, тъй като противоречал на разпоредбите в Кодекса на труда

„Предложението на СДС противоречи с разпоредбите на Кодекса на труда по отношение на работата по втори трудов договор.

От мотивите на законопроекта не става ясно каква е целта на предлаганата разпоредба и с какво тя ще подобри организацията и дейността на фармацевтичното обслужване в България”,

Така коментира предложените от д-р Ваньо Шарков на СДС промени в Закона за лекарствата, бургаският депутат д-р Галина Милева и зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Народните представители от ГЕРБ не се съгласиха с промените, според които трябва да се забрани на един магистър-фармацевт да може да работи в повече от една аптека. 

„Изненадана съм от предлаганото чрез законопроекта отпадане на съществуващата възможност по изключение помощник-фармацевт да разкрива аптека, в населени места, в които няма открита аптека на магистър-фармацевт", каза още д-р Милева.

Според нея това ще затрудни достъпа до лекарствени продукти, основно в малките и труднодостъпни населени места, където преобладаващото население е застаряващо и възможностите за набавяне на необходимите лекарствените продукти са доста ограничени.

От Синята коалиция се предлага и отпадане на ограничението физическо или юридическо лице да не може да притежава повече от 4 аптеки на територията на страната. „Това предложение само по себе си създава предпоставки за стимулиране на хоризонталната интеграция, което е в разрез с философията на внесения законопроект”, каза още д-р Милева.

Депутатите  приеха на първо четене промените в Закона, внесен от Министерски съвет, като се въздържаха от предложенията на Синята коалиция. По време на обсъждането беше припомнено, че само за последната седмица има драстични намаления от 5 до 75% на нови 74 цени на лекарствени продукти.