Флашмоб за бургаските езера на „Тройката”

Архив Бургас

05-09-2012, 14:45

Автор:

Карина Кристиянова

Всичко от Автора

Над 50 доброволци се включиха в спонтанния танц, посветен на опазването на езерата около Бургас

Участници от природозащитна бригада – „Атанасовско езеро 2012 година” се превърнаха в посланици на птиците от бургаските езера, участвайки в изненадващ флашмоб – „Направи като птиците” на площад „Тройката” в Бургас. 

Над 50 доброволци се включиха в спонтанния танц посветен на опазването на езерата около Бургас. Флашмобът имаше за цел да привлече внимание и да предаде посланието за необходимостта от запазване живота на езерата, които са близо до нас.

На два пъти участниците във флашмоба изпълниха с енергия и танци площада в центъра и „летяха”, като най-често срещаните обитатели на водите около морския град – птиците. В края на танца те изписваха с букви тяхното послание – Живот за бургаските езера. Освен доброволците към флашмоба се присъединиха и деца от танцово студио „Дюн” с техния хореограф Петя Стойкова, както и случайни минувачи, привлечени от положителния заряд на събитието.

„Голямо удоволствие и предизвикателство бе предложението на екипа на проект „Живот за Бургаските езера” да танцуваме на площад „Тройката” споделя Божидар - един от участниците във флашмоба. „Това е нов и много интересен начин да излезем на улицата и да заявим открито гражданската си позиция. Музиката и танцът сплотяват хората. Те ни помагат да се чувстваме по-близки и обединени от общата кауза” допълва той.

Флашмобът бе забавен и нетрадиционен завършек на природозащитната бригада, организирана от Българско дружество за защита на птиците, която повече от 20 години събира хората, обичащи природата, в края на лятото в Бургас.

И тази година Атанасовско езеро бе домакин на над 100 младежи от цялата страна. С тяхна помощ бяха инсталирани 15 табели около езерото Вая, язовир Мандра, Атанасовско езеро и в защитена местност „Пода”. Табелите разказват за живота на няколко обитатели на влажните зони, като видрата, обикновената блатна костенурка, тръноопашатата потапница, големият воден бик, малкият корморан, саблеклюнът и други.

Бригадирите успяха да изградят и кацалки в защитена местност „Пода”, които ще служат на птиците за отдих. Ремонтът на огромния остров за саблеклюни в Атанасовско езеро и още няколко малки такива са само част от принос на  доброволците за езерата на Бургас. Младежите окосиха и площ, повече от хектар в защитена местност „Пода”, която бе превзета от тръстика и ограничаваше свободните водни площи за хранене на различни видове птици. Сега тази територия се заема ежедневно от десетки хранещи се малки бели чапли, дъждосвирцови птици, блестящи ибиси и др.