Меню за шестици

Архив София

06-09-2012, 10:53

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Топ 10 на храни, които правят от хлапето Айнщайн.

Гладна мечка шестици не изкарва - в това са убедени US диетолозите. И призовават - давайте на бъдещия вундеркинд "суперманджи" -  за по-силна памет, по-добра концентрация и повече тонус, пише "Стандарт".

Всъщност мозъкът е много лаком орган, смята американката д-р Бетани Тейър. И всички боклукчиви чипсове и хамбургери, с които се опитват да го хранят децата, го карат да изнемогва. Затова на този 15 септември пратете детето на училище, вместо с хотдог, със сандвич с риба тон. И няма да съжалявате в края на срока.
Мозъкът плаче за риба
От рибата се поумнява - няма начин да не знаете. Причината са омега-3 наситените мазнини - най-любимото блюдо на мозъка. Изследванията не грешат - децата, които хапват редовно риба, имат по-остър ум и се справят по-добре на IQ тестовете. Как да си ги набавите? Най-добре е със сьомга. Но тя е скъпа, пък и с тежък аромат и децата често й се мръщят. Има и по-лесен вариант - сандвич с риба тон. Евтин е, вкусен и гарантира шестици в училище.
Памет в тигана
"Господарят на протеините" - така диетолозите наричат яйцата. Никой вундеркинд не е минал без тях. На всичкото отгоре са пълни с холин - страхотен стимулант за паметта. Как да давате яйцата? Най-добре бъркани, съветва д-р Тейър. Хубавото е, че стават и за закуска, и за вечеря. Но не прекалявайте с омлета - 2 седмично стигат за всеки отличник.
Подостри ума с фъстък
Витамин Е - това е тайното оръжие на фъстъците. Ядките са мощен антиоксидант. А и мозъкът ги обожава. Имат много тиамин, който му помага по-лесно да преработва глюкозата. А оттам - да е свеж и бърз. Дали ще купувате на детето си фъстъци, или ще му мажете филия със сладкото масло от ядки - все едно. Не прекалявайте обаче - калориите му не са малко.
Пълнозърнесто IQ
Вече споменахме колко е важна глюкозата за бързия ум. Къде другаде да я търсите? В пълнозърнестия хляб, разбира се. А там дебнат и други приятни изненади - например фибри и витамин В. Затова вече правете училищния сандвич само с пълнозърнест хляб. И резултатите няма да закъснеят.
Овес за отскок
Тук детето ви сигурно ще се мръщи малко. Да, овесените ядки са малко безвкусни. Но пък нямат аналог - това категорично е най-добрата закуска за всяко хлапе. Как да ги "излъжем" да ги хапват обаче? Най-добре в комплект с малко мляко, мед и ябълка или шоколад, съветват диетолозите.
С мирис на гора
Ягоди, череши, боровинки, къпини - всичките са еликсир за мозъка. "Колкото по-наситен е цветът им, толкова са по-полезни", обясняват учените. А добрата новина е, че децата ги обичат. Прекрасният им цвят върви в комплект с витамин С на корем и гигантски дози антиоксиданти. Горските плодове са за всичко, дори като застраховка срещу рак. Но най-добри за мозъка са ягодите и боровинките.
Баба знае най-добре
Боб и леща - бабите ни неслучайно са ни "тъпкали" с тях. Варивата са безценни за децата, смятат учените. Причината е във фибрите и многото витамини. А мозъкът ги "обича", защото го зареждат със страшно много енергия. Лекарите препоръчват на отличниците да хапват боб и леща на обяд.
Пъстър интелект
Колкото са по-ярки, толкова са по-полезни за мозъка - това обясняват диетолозите. Домати, картофи, спанак, моркови - това са зеленчуците, които задължително трябва да присъстват в менюто на малкия умник. Затова американските диетолози препоръчват горещо свежата салата всеки ден за обяд. Ако я приготвите сами и я дадете за из път на детето, още по-добре.
Манна небесна
Неслучайно бебетата ядат само мляко. Това е "вълшебната храна" за човека. Факт - благодарение на нея растем. Мозъкът ни - също. Сирене, кашкавал, йогурт или чаша топло мляко - няма никакво значение какво ще сервирате на малкия си наследник. Важното е да хапва от тях всеки ден.
Като хищниците
Желязо - диетата за остър ум няма да мине без него. Лекарите смятат, че той е основният минерал, който зарежда децата с енергия и им помага да се концентрират в час. Къде да го намерите? В месото, разбира се. Най-добре в сочната телешка пържола. Там се крие още един "подарък" за отличника - много цинк. Който пък доказано е най-добрият приятел на силната памет.