Ритуалите на гладиаторите оживяват на Римския стадион

Архив Пловдив

07-09-2012, 15:13

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Три дни есенен античен фестивал в Центъра на Пловдив. Траки и римляни "ще гадаят бъдещето" на града

Есенният античен фестивал се открива днес в Пловдив с шествие по Главната от 17 часа. Три дни проявите ще са на Римския стадион. Там ще бъдат пресъздадени древните традиции на главния римски празник, посветен на Юпитер, както и тракийски ритуали.

Организаторите обещават автентична илюстрация на главния римски празник "Ludi Maximi Romani" който, макар и заимстван от гръцките "мистерии" се е радвал на огромна популярност в Древен Рим. Според тогавашната традиция,с честванията се е отдавала почит на основното римско божество по онова време - Юпитер Капитолийски.

В програмата на тридневния фестивал участват клубовете и сдруженията от България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, както и свободни артисти. Откриването ще започне от 17, 30 часа на Римския стадион с възстановка на свещения за римляни и траки ритуал за "гадаенето на бъдещето на града".

В програмата са предвидени гладиаторски битки, демонстрации на антични танци и оръжия. Всички прояви ще се проведат на обновения Римски стадион.