Учени: Спрете лъжите, здравословно е!

Архив Пловдив

08-09-2012, 11:12

Автор:

Мария Зверева

Всичко от Автора

Има сериозна връзка между количеството лъжи и физическото и психическото състояние на човек

Освен от вредната храна, пушенето, алкохола, в името на доброто здраве трябва да се откажем и от лъжите. Това показват резултатите на най-ново проучване, пише tri5devet.com.

Експеримент установи връзка между количеството лъжи и физическото и психическото здраве на участниците.

Половината от общо 110 доброволци били инструктирани да спрат да лъжат, а на другите не били поставени ограничения. При първата група след само седмица имало подобрение – те спрели да се оплакват от главоболие, умора и нервност. Втората група не отбелязала напредък.

Фактът, че се отказаха от лъжите значително се отрази на здравето на участниците и то в добра посока. Връзката е мого ясна, казва Анита Кели, автор на проучването.

Учени са установили, че американците изричат средно по 11 лъжи на седмица, от малките „бели“ лъжи и фалшиви комплименти, до по-сериозни лъжи, засягащи вярността, работата и други важни аспекти на живота им.

Освен значително по-доброто здраве на нелъжещите  те споделят, че личните им връзки са станали по-пълноценни, а общуването и изразяването– по-лесни.

Мисля, че лъжите са в основата на стреса и могат да доведат до тревожност и депресия, казва доктор Брайън Бруно.

Когато лъжем по-малко не просто подобряваме отношенията си с другите, но усещаме и ползите за самите нас. Хората виждат колко могат да навредят лъжите на връзките, но не осъзнават какво могат да причинят те на чисто физическо ниво.

В края на 10-седмичното проучване, някои от участниците били измислили интересни стратегии , за да избягват лъжите. Повечето от тях вече можели просто да споделят как е минал денят им, без да преувеличават излишно успехите си, докато други отклонявали „неудобните“ въпроси като на свой ред задавали такива, за да разсеят събеседника. Те също така спрели да измислят фалшиви оправдания за това защо са закъснели с изпълнението на задачите си.

Мисля, че добронамерените лъжи също са проблем. Целта не е да спрем да лъжем изобщо, а по-скоро да лъжем значително по-малко, казва Кели.