Ужас! Самоубийство на всеки 40 секунди

Архив Пловдив

08-09-2012, 14:47

Автор:

Дойче веле

Всичко от Автора

Всяка година на живота си посягат почти един милион души

На всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Всяка година се самоубиват почти един милион души. Най-висок е процентът на самоубийствата в страните от бившия Източен блок.

Самоубийството междувременно е една от най-честите причини за настъпването на смърт при хората на възраст между 15 и 44 години. А при младите хора на възраст между 10 и 24 години то дори е на второ място сред причините за смъртните случаи.

С тези данни Световната здравна организация иска да насочи вниманието на човечеството към един силно подценяван проблем. Според СЗО броят на самоубийствата през последните 45 години се е покачил с 60 процента. Чисто статистически това означава, че годишно на 100 000 души се падат средно по 16 самоубийства. В Германия тези цифри намаляха значително в периода 1980-2007 година, но междувременно отново се покачват.

Самоубийците на Изтока

Причините за самоубийство са многостранни и не могат да бъдат систематизирани, тъй като статистиките взимат под внимание само данните от смъртните актове. Рисковите фактори междувременно са известни - психически заболявания като депресии и страхови неврози, алкохолизъм, сексуален тормоз и насилие. С малки изключения /Китай например/ в повечето страни по света мъжете посягат по-често на живота си от жените. Като при това общественото положение не играе никаква роля.

Думата "суицид" произхожда от латинското "sui ceadere" и означава "да се убиеш". И до днес в повечето общества тази дума е табу. Не се обръща достатъчно внимание и на обявеното намерение за самоубийство. По данни на СЗО самоубийството почти никога не идва изненадващо - хората, застрашени от суицид, винаги подават определени сигнали в своето обкръжение. Повечето потенциални самоубийци всъщност не искат на всяка цена да сложат край на живота си. Свидетелство за това е броят на несполучливите опити за самоубийство, който е 20 пъти по-висок от броя на смъртните случаи - годишно неуспешните опити за самоубийство в цял свят са към 900 000.

По данни на СЗО най-висок е процентът на самоубийствата в страните от бившия Източен блок. Най-много самоубийства регистрират Литва, Унгария, Беларус, Латвия, Япония, Южна Корея и Русия. В Европа всяка година се самоубиват над 120 000 души, като 80 процента от тях са мъже.

И богатите плачат

От 2007 година насам Германия отчита покачване на броя на самоубийствата. През 2010-та например над 10 хиляди германци са се разделили доброволно с живота си. По принцип важи следното правило: броят на самоубийствата в дадена държава нараства, когато там има висока безработица и шансовете за бъдещето са по-скоро мрачни. Загадка за експертите представлява високият брой самоубийства в една от най-богатите германски провинции - Бавария. Години наред там самоубийствата са много повече от където и да било другаде в Германия.