Клозетът - творческата лаборатория на депутата

Архив Бургас

08-09-2012, 08:52

Снимка:

168 часа

Автор:

168 часа

Всичко от Автора

Няма по-уютно място за българския депутат от клозета под покрива на парламента. 

Няма по-уютно място за българския депутат от клозета под покрива на парламента.

В пленарната зала народният избраник трябва да имитира активност. В кулоарите го гонят досадни журналисти. В бюфета го е страх да не качи наднормено тегло.

Клозетът обаче е друго нещо. Нужникът предлага атмосфера на уединение и самовглъбяване. На порцелановата чиния депутатът потъва във философски покой. Преосмисля миналото с поглед към бъдещето. Отделя отпадъчни продукти, за да освободи място за нови проникновения. Напъва се и генерира идеи, с които води нацията към прогреса.

Доказано е, че клозетът е творческа лаборатория - едно от най-креативните места, обитавани от хомо сапиенс. Колелото най-вероятно е измислено в клекнало положение. Същото важи за лъка и стрелата. В Древния Рим обществените тоалетни са били своеобразни форуми. Гражданите повдигали тоги, сядали на мраморни плочи с дупка в средата и обсъждали важни държавни дела.

Клозетът стърчи по хълмовете на времето и в нашата история. През Възраждането той работи за каузата на освободителното движение. Константин Иречек разказва как хъшове заръчали на търговец да остави дарение в нужника на браилски хотел. Богаташът изпълнил родолюбивото дело, но сигнализирал и румънската полиция. Власите сварили един комита да бърка в "лайната", употребява точната дума чешкият историк.

В Националния военноисторически музей се пази походната тоалетна
на княз Александър Батенберг.

Удобно клекало с дръжки отпред и отзад изграждат конструкцията. Двама солдати носили съоръжението по време на маневри, готови всеки момент да се притекат при височайша нужда.

Фердинанд Сакскобургготски пристига в България благодарение на една влакова тоалетна. Когато тръгва да поеме короната, има опасност да бъде арестуван за дългове от австрийската полиция. "Страхът от арест в крайна сметка накара принца през по-голямата част от дългото пътуване в жегата да стои заключен в клатещия се клозет", пише негов биограф.

Фердинанд дори дължи живота си на клозет. Русофилът Светослав Миларов крои да го застреля на пловдивската гара. Преди покушението влиза в нужника, за да се облекчи и да е сигурна ръката му. Като си закопчава панталоните обаче, пищовът гръмва и издава съзаклятието.

По време на тоталитаризма клозетът е тест за дисидентство. Соломон Паси протестира срещу режима, като отказва да посещава социалистическите тоалетни. В книгата си "Брокат и парцали" Иван Голев описва как Соломон Паси се появил гол на купон в апартамента на изкуствоведката Бисера Йосифова. "Коронният номер на Мони на студентските купони беше да постила вестник "Работническо дело" и да се изхожда в него. Беше абсолютно перде и караше всички присъстващи да ръкопляскат, докато ака", разказва свидетел на дисидентския акт.

И в условията на демокрация клозетът си остана място за протест. Когато хиперинфлация удари лева, българинът започна да се бърше с девалвиралата валута. През 1995 г. оцветени в кафяво с рембрандовски замах петолевки бяха открити в нужника на разградско кафене. Осквернени десетачки бяха разпознати и в шуменска обществена тоалетна.

Съвсем логично клозетът стана емблема на България в Европейския съюз. През 2009 г. чешкият авангардист Давид Черни създаде декоративно пано с апликирани клекала
в границите на нашата родина. Изложена в Брюксел, творбата беше аплодирана от ценители на изящното изкуство.

Строителите на съвременна България са били наясно с ключовата роля на клозета в националното ни битие. На 4 юни 1884 г. е положен основният камък на Народното събрание. Проектът е на виенския архитект с български произход Константин Йованович. Той решава постройката в неоренесансов стил, заседателната зала е за 320 работни места и 600 души публика.

Акцентът обаче е клозетът - един от най-модерните и елегантни в Европа. Клекала от китайски порцелан, облицовка с италиански мрамор и аксесоари от Париж красят тоалетната. Херувимчета от тавана дискретно наблюдават посетителя. Течаща вода плавно отмива биологичните отпадъци.

Единственият недостатък на този шедьовър на отходното дело е, че е само един. С всяко сетнешно преустройство на Народното събрание обаче архитектите отнемат от пленарното пространство за сметка на тоалетното. Клозетите в парламента се множат и сега вече са шест плюс отделна санитарна стаичка за групата на ДПС.

Клозетната верига, която е своеобразен парламент в парламента, се нуждае от сериозна поддръжка. През 2008 г. стана ясно, че администрацията на Народното събрание брои 178 800 лева за санитарни материали.

Само тоалетната хартия е десетина вида. Това многообразие е заради предпочитанията на парламентарните групи. Сините се бършат само с алена хартия, а червените посягат единствено към небесния цвят. Депутатите от ГЕРБ използват всякакви разцветки, но са забранили оранжевото - цвета на гербера.

Парламентарните хигиенистки сноват непрекъснато. Оплакват се от голямото текучество. "Отиват по 30-40 ролки на ден средно. На всеки час ходим, следим и слагаме. Не допускаме да няма хартия - кълнат се те. - Най-много е тичането при вот на недоверие и при приемане на бюджет. Тогава над 50 рула отиват", тюхкат се за разточителството грижовните лелки.

Хартия се пести, когато някой депутат има запек. Страдалецът се напъва без резултат и няма какво да избърше. В такава драматична ситуация Лъчезар Иванов щеше да хване хемороиди.

На 16 юни 2011 г. той се заключи в тоалетната, за да измисли как така е взел 131 000 лева от консултантски услуги. Журналистите тревожно го чакаха пред вратата с двете нули. След гастро-мозъчната атака Иванов пусна водата, излезе и заяви: "Няма нещо, от което да се притеснявам, всичко е на показ."

Понякога парламентарните тоалетни крият изненади. През 1993 г. например там изчезна епископският жезъл на Христофор Събев. Задигна го богословът Тони Радков, който твърдеше, че Събев е невежа - носи реликвата в дясната, а не в лявата ръка. "Лъжа е, дъще! Дядо Христофор винаги се облекчава с жезъла в лявата ръка", опроверга клеветата Събев пред една журналистка.

Най-лошото се случи в пастелната есен на 2010 г. Тогава пострада честта на Емил Василев.

Ревностен любител на хигиената в политическото пространство, той е сред най-редовните посетители на тоалетните. Обикаля всичките шест, не влиза само в санитарната стаичка на ДПС. И ето че му посегнаха!

След издевателството Василев направи официално изявление: "На 22.10.2010 г. бях брутално изнасилен от съпредседателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Искра Фидосова. Местопрестъплението беше мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати. Веднага съм информирал за случая организационния секретар на РЗС г-н Тодор Великов, народен представител.

Възнамерявам още в понеделник да внеса официална жалба до парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, защото знаете ли колко ми беше тежко? Преди това съм получил поне 100-тина sms от Фидосова с порнографско съдържание. В жалбата ще настоявам по случая да бъдат сезирани ГДБОП и прокуратурата, тъй като случаят е от значение за националната сигурност. Надявам се на бързо и безпристрастно разследване."

Този грозен епизод доказа, че клозетната система на парламента не е в крак с времето,
изостава от световните стандарти. Американският ВиК гигант Roto-Rooter създаде тоалетна, в която няма опасност идеите да отлетят през отдушника. Те влизат в компютър, изпращат се по факс или се съобщават по телефон. За съчетаване на полезното с приятното е добавен телевизор, тонколони, игрова конзола и хладилник. Има и педали за упражняване на долните крайници.

Тоалетният комбайн е наречен "Подобреният Джон" в памет на сър Джон Харингтън, бащата на модерния клозет. През 1596 г. благородникът конструира първия нужник с течаща вода за удобство на английската кралица Елизабет I. Изобретателят става толкова прочут, че името му се превръща в синоним на клозет. В англоезичния свят "джон" е жаргон за "кенеф".

Национален приоритет е тоалетните в Народното събрание да бъдат оборудвани с "Подобреният Джон". Цената е само 23 000 долара.