Да си спомним: 9.ІХ.1944 г.

Архив Пловдив

09-09-2012, 09:00

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Оценката на историците е противоречива

Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. Българската армия е присъединена към него и дава десетки хиляди убити и ранени във военните действия срещу германската армия. По-късно на България не й е признат статут на съвоюваща страна, но й е разрешено да запази освободената през 1940 г. Южна Добруджа.

След 9 септември 1944 г. настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.