Ограничават лечителите с промени в закона

Архив Пловдив

09-09-2012, 09:07

Снимка:

Интернет

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Въвеждат критерии кой може да лекува и кой не с методите на нетрадиционната медицина

 

Министерството на здравеопазването обмисля въвеждането на правила, с които да се наложи по-строг контрол на алтернативните лечители. Със заповед на министър Десислава Атанасова е съставена комисия, която предлага лечителите да бъдат контролирани чрез промени в закона за здравето. В момента стотици хора в България се представят за лечители, но само 160 от тях са официално регистрирани.

Членовете на комисията предлагат промени в Закона за здравето, съобщи пред БНР Зофия Шчербак, която е член на комисията, но и лечител. Готвените законови промени ще въведат ясни критерии кой може да лекува и кой не с методите на нетрадиционната медицина и ще наложат контрол от страна на здравното министерство.

"Досега съществуващите липси в Закона за здравето, приет през 2005 г., дадоха възможности за разширяването и развитието на шарлатанството в България. Законът беше непълен, нямаше наредба за алтернативната медицина и много недобросъвестни хора, представящи се за лечители, се възползваха от тези вратички в здравното законодателство. В тези случаи здравното министерство не можеше да вземе отношение, защото нямаше законова основа за това и тогава пряко се намесваше МВР", обясни Шчербак.