Червените подметки запазена марка на Лубутин

Архив Пловдив

09-09-2012, 10:33

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Нюйоркският апелативен съд сложи точка на спора между Ив Сен Лоран и Лубутин

Червените подметки на дамските обувки от тук нататък ще бъдат изключителна запазена марка на прочутия дизайнер Кристиан Лубутин.

Решението е на Нюйоркския апелативен съд, който постави точка в продължаващото вече няколко години с променлив успех дело между модна къща Ив Сен Лоран и Кристиан Лубутин.

Преди година Нюйоркски съд не намери нищо ексклузивно в червените подметки и разреши на Ив Сен Лоран да ги използва.

Но Апелативният съд призна, че контрастиращата червена подметка на Лубутин на обувки с друг цвят е отличителен знак и търговска марка.

"Решението на районния съд, че цветът не може да бъде регистриран като търговска марка в модната индустрия, се основаваше на неправилно разбиране на доктрината за естетическа функционалност", се казва в решението на Апелативния съд.

Все пак Ив Сен Лоран получи правото да използва червена подметка, но само в случай, че и цветът на обувката е такъв. Всъщност именно такъв модел модната къща е произвеждала от 1970 г.

Най-хубавото е, че и двете страни са удовлетворени. Адвокатите на Кристиан Лубутин и на Ив Сен Лоран определиха решението като победа. То беше огласено в навечерието на Седмицата на модата Мерцедес-Бенц в Ню Йорк.