Давид навърши 508 г.

Архив Пловдив

09-09-2012, 10:50

Снимка:

Интернет

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Шедьовърът на Микеланджело е стоял 300 години на площад Синьория

Шедьовърът на Микеланджело – скулптурата „Давид”, е показана за пръв път пред очите на изумената флорентинска публика на площада срещу двореца Палацо Векио на 8 септември 1504 г.

Превозването на гигантската статуя до мястото на поставяне, избрано от скулптура, е ръководено от самия Леонардо да Винчи.

Скулптурата е възложена на Микеланджело през 1501 г. от гилдията на търговците на вълна. Той работи по нея две години. Статуята е висока 5 метра и тежи над 6 тона. Тя е издялана от монолитен къс мрамор, добит в една от кариерите недалеч от град Карара. Камъкът преди това е пролежал 40 години в двора на Флорентинската катедрала, преди Микеланджело да се заеме с него. След като е направил скулптурата, той още 4 месеца се занимава с обработката и полировката на мрамора, преди скулптурата да бъде показана на публиката.

Статуята на Давид прекарва около три столетия под открито небе на площад Синьория. Първите 20 г. са сериозно изпитание за нея. Обстрелват я въстаници, върху нея даже пада мълния. През 1527 г. по време на въстание на „Давид” е отчупена ръка. Използваната бяла смес от варовик и пясък, за да бъде върната ръката на мястото й, личи и досега. А през ХІХ в. на паметника е нанесена още по-голяма щета от две непрофесионални операции по неговото почистване: през 1810 г. скулптурата е покрита с восък, а през 1843 г. восъкът заедно с истинската патина е измит с помощта на солна киселина.

През 1973 г. статуята „Давид” е пренесена в главния хол на Художествената академия. На нейното място на площад „Синьория” е поставено копие. Обаче и този път нещастията на античния красавец не завършват. През 1991 г. психически неуравновесен италианец с чук отчупва средния пръст на левия крак на „Давид”, което налага да й се направи нов пръст.

През май 2004 г. флорентинците за първи път през последните 130 г. мият знаменитата скулптура. Това е направено специално за 500-годишнината на статуята. Скулптурата на Давид е тържествено открита в Академията на Флоренция след окончателна реставрация.