Канонизират 100 убити от комунистите заради вярата

Архив Пловдив

09-09-2012, 13:24

Снимка:

БНР

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Инициативата е на Светия синод на Българската православна църква

Близо 100 човека ще бъдат канонизирани поименно за великомъченици. Става дума за убити от комунистите заради християнската им вяра и отстояване на православието по времето на атеистичния режим. Това съобщи Ловчанският митрополит Гавриил, който е в комисията по канонизацията на Светия синод, съобщи Монитор.

Тъй като унищожените от бившия режим са много повече, а някои хора са изчезнали безследно и не се знае как са загинали, ще бъде канонизирана и група на неизвестните мъченици за вярата. Те ще бъдат чествани в един ден, като в календара ще бъдат отбелязани като „свети новомъченици за вярата”, обясни архиереят.

Всяка епархия издирва имената на загиналите за вярата в най-ново време, след това специална комисия, сформирана от Светия синод, ще започне процедурата по канонизацията им.

В края на септември, на свое заседание синодалните архиереи ще прегледат списъците с имената и ще решат дали актът на канонизиране да стане до края на тази година, или през 2013-а, за да могат са бъдат издирени повече православни българи, убити от комунистическия режим заради вярата им.