Карл Лагерфелд отбелязва 79-ия си рожден ден

Архив София

10-09-2012, 15:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Карл Лагерфелд възприема модата като изкуство, което изразява духа на времето. Той е новатор, еднакво силен в създаването, както на модели висша мода, така и на street колекции.

Днес, 10 септември, модната икона на Шанел Карл Лагерфелд навършва 79 години.

Все още някои биографични факти за Карл Лагерфелд крият мистерия. Датата на раждане се знае, ала годината е под въпрос. По официални данни Лагерфелд е роден през 1933-а, но самият той никога не е потвърждавал това.

Градът на раждане е сигурен – Хамбург, Германия. Името на нашумелия дизайнер търпи лека корекция. Премахната е само последната буква “t” от фамилията (Karl Otto Lagerfeldt). “Звучи по-комерсиално!”, твърди Карл.  

През 1953 г. Карл Лагерфелд заминава за Париж, за да се образова, но така и не завършва френска гимназия. Като на шега участва в конкурс за дизайн на рокля или палто, който печели заедно с бъдещия си конкурент Ив Сен Лоран. Така Карл си осигурява стаж в ателието на един от най-известните дизайнери тогава – Пиер Балмен. Въпреки че остава разочарован от задкулисните игри в модния бизнес, Лагерфелд не се отказва. От 1962-а до 1982 г. дизайнерът работи на свободна практика за някои от най-популярните модни къщи – Chloe, Fendi, MaxMara, Valentino и др.

От 1983 година до днес Карл Лагерфелд е несменяем главен дизайнер (на линиите висша мода и прет-а-порте) на модна къща Chanel. Същевременно лансира успешно и няколко свои линии - “Karl Lagerfeld”, “KL” и “Lagerfeld Gallery”. Носител е на множество награди. Изявява се също като сценограф и фотограф.

Темата за сексуалната ориентация на Карл Лагерфелд е доста често коментирана в медиите. Макар че той откровено заявява, че е установил своята хомосексуалност едва 11-годишен и първият му сексуален контакт с момче е бил 2 години по-късно, слуховете, че е асексуален продължават да се разпространяват.   

Не по-малък интерес предизвиква голямото отслабване на Карл Лагерфелд. Той сваля внушителните 42 килограма (от 102 до 60). Начинът му на отслабване става известен като “3D диетата на Карл Лагерфелд”.

Карл Лагерфелд възприема модата като изкуство, което изразява духа на времето. Той е новатор, еднакво силен в създаването, както на модели висша мода, така и на street колекции.

Дизайнерът успя да постигне невъзможното: не само че наследи достойно великата Коко Шанел, но придаде свой собствен облик на империята Chanel. Не случайно британската дизайнерка Вивиън Уестууд го възнагради с прозвището “Кайзер Карл”.

Карл Лагерфелд първи наложи оцветените кожи от зайци, катерици и къртици за изработването на палта. Дори наскоро застана открито срещу организацията за защита на животните ПЕТА, защитавайки крайната позиция, че използването на кожи е задължително в модата.

Едва ли Клаудия Шифър, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Надя Ауерман и други известни топмодели, щяха да са това, което са, ако не беше Кайзер Карл. За разлика от повечето си колеги моделиери, той никога не подцени ролята на манекените за представянето на моделите и ги издигна на пиедестала на актриси в модни спектакли.