Оприличиха Меркел на женския Дон Корлеоне

Архив София

10-09-2012, 16:06

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Излизането на "Кръстницата" съвпадна с атаките срещу канцлерката от други видни членове на собствената й партия Християндемократичен съюз

Нова книга оприличи германския канцлер Ангела Меркел на женския Дон Корлеоне, боса на мафията в "Кръстникът".

Книгата "Кръстницата: Как Ангела Меркел реконструира Германия" е написана от 71-годишната християндемократка Гертруд Хьохлер, изтъкната и пряма консевраторка, съобщава британският в. "Дейли Мейл". Тя обвинява Меркел, че е обсебена от властта, управлява автократичен режим и унищожава еврото.

Излизането на "Кръстницата" съвпадна с атаките срещу канцлерката от други видни членове на собствената й партия Християндемократичен съюз. "Имаме все повече държавна власт и все по-малко парламентарна власт. Някои междупартийни решения имат все повече тоталитарни черти и се наблюдават все по-стриктни мерки срещу критичните мнения в парламента", пише авторката.

Йосеф Шларман, бизнес експерт от Християндемократичния съюз, неотдавна разкритикува германската лидерка, като заяви: "Сякаш сме в училищен стол, който предлага само едно ястие на ден". Хьохлер твърди, че обсебването на Меркел от властта се дължи на нейната амбиция да оцелее политически и че тя хвалела пред германските избиратели и в Европа условия на спасителните помощи, смятани за неразумни.

Меркел не е жена с визия, тя по-скоро има хладнокръвие, липса на ценности и страсти, които са чужди на много западняци, твърди Хьохлер. Тя допълва, че не иска да създава легенда около източногерманското минало на Меркел, но също така отбелязва, че Меркел "никога не говори много" за живота си тогава.

Откъси от книгата, която предизвика вълнение в Германия, бяха публикувани от консервативния в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", пише БГНЕС.