Врачки доказват способности пред здравното министерство

Архив Бургас

10-09-2012, 14:41

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Лечителите ще получават разрешително да практикуват само ако издържат изпит по анатомия и обща медицина и докажат пред комисия, че действително могат да лекуват.

За да получат разрешение да работят, те ще трябва да бъдат проверени и от специална комисия. Не е ясно обаче как точно ще се изисква да доказват лечебните си способности, пише "Труд".

Здравното министерство готви регламентация на дейността на лечителите и гадателите. Специална комисия изготвя промени в нормативната уредба. Законът ще създаде правила, с които работещите в сектора ще трябва да доказват своите способности или обучение.

Наредбата засяга предимно лечителите, като целта е да не бъде застрашено здравето на хората, които се обръщат за помощ към тях, обясни пред бТВ Ивелина Георгиева, шеф на дирекция „Медицински дейности" в здравното министерство.

Зам.-председателят на Съюза на оперативните лечители Стоян Кочев обясни, че имало съпротива от страна на дирекция „Медицински одит". Според Ивелина Георгиева наредбата касае предимно лечителите, за да не бъде застрашено здравето на хората, които се обръщат за помощ към тях.

Проектът трябва да бъде преработен - около това мнение обаче се обединиха в телевизионното студио работещите в сектора и експерти.

Ясновидката Звездна и биоенерготерапевтът д-р Виолета Ботева приветстваха решението на здравното министерство за регламентиране на сектора, но по думите им, готвените промени по-скоро щели да помогнат на шарлатаните.

Звездна посочи дългогодишния си опит като гадателка и опроверга публикации в медиите, според които дипломата й била фалшива.

Някои шарлатани си вадят калинки-малинки в тази държава, каза Звездна. Тя потвърди, че е предвидила дори земетресението в Перник, но не предупредила предварително, защото не искала да контактува с медиите.

136 са регистрираните лечители в Националния център за обществено здраве и анализи, който наблюдава дейността им. От тях 100 са лекари, завършили и курс по хомеопатия, а останалите са медсестри и рехабилитатори с тапии за нетрадиционни методи на лечение.