Столичните детски градини искат повече пари за храна

Архив София

11-09-2012, 08:55

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Общините ще настояват и за увеличаване на издръжката за храна на децата от I до IV клас и подготвителните групи.

Парите за изхранването на децата в столичните детски градини да се увеличат заради поскъпването на храните и издръжката като цяло искат директорите. Предложението е един храноден да струва между 2.30 и 2.50 лв. вместо сегашните 2 лв. Директори твърдят, че общината е склонна да увеличи парите, предава в. "Сега".

Представители на администрацията не бяха открити вчера за коментар. По-рано обаче кметът Йорданка Фандъкова категорично обеща поскъпването да не се отрази на таксите, които плащат родителите.

Оскъпяването на издръжката на децата в забавачките се дължи и на приетите миналата година две наредби с новите изисквания към храната. Това затрудни още повече бюджетите. На практика е било невъзможно да се изпълнява изискването за пълнозърнест хляб, а плодовете са стигали благодарение на програмата "Училищен плод", твърдят директори. Според тях децата не искали да ядат плодове. "Изискването за грамаж е много високо, парите не стигат за по-разнообразни плодове и им омръзва", твърдят учители. Така се трупали плодове по задължение, които след това трябвало да се изхвърлят.

Според други директори засега градините връзват двата края с издръжката от 2 лв. благодарение на летните месеци. "Трябва да минат поне октомври и ноември, за да видим как ще се справим с бюджета", обясни пред "Сега" председателят на сдружението на директорите на ОДЗ-та Стефанка Балева. По думите й поскъпването на издръжката за храна е било много видно при последния конкурс за доставчик на храна миналата есен, но градините са успели да се справят.

В страната засега не се чуват гласове за увеличение на парите за издръжка, както и на таксите. Във Варна например порционът струва 1.97 лв. без ДДС и засега остава толкова. Той е за сметка на общината, малък дял в покриването на себестойността имат и родителските такси.