Виенската сладкарница пред срутване (снимки)

Архив Пловдив

12-09-2012, 12:57

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Културни паметници стават жертви на война за вакъфски имоти

Дългогодишни спорове в мюсюлманското вероизповедание и съмнителни договори за наем водят до разпадането на емблематичната Виенска сладкарница на Центъра на Пловдив. Тя е паметник на културата и е един от вакъфските имоти. „Сградата е опасна за гражданите. Наемателите й са бутнали две носещи колони и стени, без каквото й да било разрешение“, съобщи районният мюфтия Осман Хилми.

По думите му мюфтийството е подало сигнал до общината и очаква тя да издаде предписание за ремонт на сградата. След като документът бъде готов, районното мюфтийство ще изнесе стоката и мебелите на наемателите, за да подготвят зданието за основен ремонт.

Има още една опасна сграда от вакъфските имоти, твърди адвокат Ангел Дунков, който защитава правата на джамийското настоятелство. Тя се намира на ул. „Райко Даскалов” 47 - срещу Халите и всеки момент парче от нея може да се стовари върху главата на минувачите.

Проблемът с вакъфските имоти е започнал преди доста години. Няколко обекта, собственост на джамийското настоятелство, са отдадени под наем на фирма на бизнесмена Кирил Гунчев. По думите на адвокат Дунков зад Гунчев стои общинският съветник Джамисет Джафер, който е бивш председател на джамийското настоятелство.

„Той е меко казано под закрилата на местната власт. До ден днешен печатът на джамийското настоятелство е в Джафер. Не може да си го получим обратно. Така се злоупотребява и с договорите“, твърди защитникът. „Гунчев е преотдал обектите на трети лица, като за тази цел използва няколко фирми „Юмит пропъртис“, „Бушидо“, „Любимец 13“ и други“, твърди адвокат Дунков.

Наемателите на магазините и заведенията не знаят, че плащат всеки месец на фирма, която всъщност няма право да събира наемите, разказа още адвокатът. 

Според него договорът на Гунчев с джамийското настоятелство е прекратен повече от година и половина. „За измамата сме сезирали прокуратурата и съда преди 6 месеца“, каза още той.