Барак Обама: Събитията от 11 септември не сломиха духа на САЩ

Архив София

12-09-2012, 10:42

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Той отбеляза, че трагедията от 11 септември само е сплотила американците от различни националности.

Президентът на САЩ Барак Обама възхвали единността на американците, докато страната отбелязваше мрачната годишнина от атаките от 9 септември 2001 г. под отчетливото синьо небе, болезнено напомнящо за преди 11 години, предаде "Фокус".

„Никога няма да можем да забравим тази трагедия. Минаха вече 11 години, но до сега тези от нас, които са я преживели, си спомнят за тази дата отново и отново. Особено тежко е на тези, които са изгубили на този ден близки и роднини”, заяви Обама.


„Никой от нас не може дори да си представи колко тежко са преминали тези години за загубилите своите съпрузи, деца и родители. Но колкото и години да минават, помнете, че не сте сами. Вашите роднини няма да бъдат забравени. Винаги ще помним онези, чието принасяне в жертва ни помогна да изградим тази Америка, каквато е днес, Америка, която е по-силна”, каза президентът. „Повечето от загиналите не знаеха нищо за „Ал Кайда”, не са си представяли, че тази неголяма група терористи е способна да причини такова зло”, подчерта президентът на Щатите.


„В момента „Ал Кайда” е разпръсната, а Осама бин Ладен вече няма да ни заплашва”, подчерта още Обама.


Той отбеляза, че трагедията от 11 септември само е сплотила американците от различни националности. „Ние не водим война с Исляма или с други религии. Америка винаги е била страна на свободата и толерантността и именно това в прави по-силна”, посочи Обама.