Жозеф Дол : Поздравявам българските власти за усилията им за реформиране на съдебната система

Архив София

12-09-2012, 11:47

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Лидерът на ЕНП застана твърдо зад мерките на правителството за подобрение работата на Темида

Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент приветства решението на Комисията по правни въпроси на Народното събрание да се даде възможност на всички граждани да присъстват на живо на изслушванията на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Председателят Дол отбелязва, че "този подход е истинска стъпка напред за България в борбата й за независимост, прозрачност и ефективност на правосъдието". "Поздравявам българските власти за този смел подход и подкрепям техните усилия в успешното приключване на предприетите реформи от 2009 г. насам", заявява Дол и приветства Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България за организирането на публични изслушвания с всички кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Излъчването на изслушванията на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио, както и в интернет на български и английски език чрез специална секция, създадена на интернет страницата на Народното събрание http://www.parliament.bg/tv/1ng=1, бе още една стъпка към публичност на процедурата.

Мария Габриел, български евродепутат (ЕНП/ГЕРБ), заяви: "Прозрачността при организирането на тези изслушвания ни позволява да имаме повече доверие в ангажимента на правителството и мнозинството на ГЕРБ в Парламента. Конкретните стъпки като тази демонстрират силна политическа волята на правителството на ГЕРБ за осъществяване на реформите в областта на правосъдието, които ще бъдат реална гаранция за защита на правата на гражданите".
Г-жа Габриел е член на Специалната комисия на Европейския парламент по организирана престъпност, корупция и изпиране на пари.