След 13 години - „Зорба Гъркът“ отново в Пловдив

Архив Пловдив

13-09-2012, 07:11

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Античният театър ще посрещне грандиозния спектакъл „Зорба Гъркът“ на Софийската национална опера и балет

Блясък, красота, драма и емоции ще струят от древната сцена на Пловдив днес от 20 часа. Античният театър ще посрещне грандиозния спектакъл „Зорба Гъркът“ на Софийската национална опера и балет.

Пловдивчани ще чуят незабравимата музика на Микис Теодоракис и ще видят хореографията, режисурата и либретото на Лорка Масине след 13 годишна пауза. През 1999 г. спектакълът е игран тук за последно. Солистите разказаха съкровените си вълнения, препятствия и опит през годините.

Първата постановка на спектакъла е играна през 1995 г., а самият хореограф Лорка Масине бе с трупата ни, разказа Сара – Нора Кръстева, директор на балета и примабалерина. Оттогава спектакълът не слиза от афишите. Кръстева ще се превъплъти в ролята на Мадам Ортанс.

„Това е много интересен образ. Прави драматургичната връзка с останалите“, разказа още Сара. По думите й никога няма да забрави, когато й се наложило за пръв път да играе Мадам Ортанс, когато била съвсем млада и без опит. „Да вникна в ролята на тази 30-годишна жена, да я пресъздам с движенията на тялото си. Трябваше да преработя всяко едно движение“, казва примабалерината.

„В най-драматичния момент винаги плача с истински сълзи“, добави тя. Любопитна подробност е, че солистите в главните роли Росен Канев, който играе Зорба и Дарина Бедева в ролята на Марина са съпрузи. „През 1995 г. едва на 20 изиграх за пръв път Марина, но едва сега я осъзнавам и разбирам изцяло“, каза Бедева. Да се превъплъщаваш в една толкова сложна и трудна роля понякога е изхабяващо, но двете й бременности са й дали възможност да се откъсне от изключително емоционалния спектакъл. „Тези почивки ме презаредиха отново“, добави балерината.

В останалите роли ще видим Джон – Никола Хаджитеанев и Йоргос – Кирил Иванов. Трупата от общо 60 човека обещава уникално преживяване. Билетите са на цени 10, 15 и 20 лева.