19-годишен се цели в стола на Зико

Пловдив Лайф

13-09-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Пловдивско момче взе национална диплома за изключителни постижения

Емоции, шеги и повод за гордост изпълниха заседателната зала на областна администрация – Пловдив. Областният управител Здравко Димитров връчи официално почетното отличие на Министерство на образованието – Национална диплома за изключителни постижения.

19-годишният Станислав Атанасов е тазгодишният носител на престижния документ. Младото момче е завършило с пълно отличие Образцова математическа гимназия “Кирил Попов“ в Пловдив. Освен това младежът е единственият ученик от областта завършил с отличен успех и заел Трето място на Жаутиковската олимпиада в Казахстан. На VIII–та международна олимпиада по математика, физика и информатика пловдивският отбор е надвил 49 екипа от цял свят.

"Трябва да си не просто добър, а най-добър", разказа Станислав. "Софийският отбор ни е доста голяма конкуренция, в Пловдив се подготвяме сами, раздаваме си задачи, там е друго."

Математикът заобичал точната наука от дете. "Кеф ми беше да ходя на олимпиади, да съм първи", признава днес Станислав.

Без да търси връзка с успехите на сина си, майката Райка Чопаринова споделя, че и тя завършила Математическата гимназия. "От първи до 12 клас Станислав е имал само една петица", разказа с гордост майката. "Има десетки награди, дипломи и купи. Вървеше му и химията, има награда дори по рисуване".

В залата присъстваха и директорът на ОМГ “Кирил Попов“ - д-р Ивайло Старибратов, учителят по математика на олимпиеца Васил Симеонов, класната му ръководителка Бистра Иванова и гордите дядо и баба.

Репортери и оператори наобиколиха Станислав, той се превърна в звезда. В търсене на най-доброто място за снимки, олимпиецът се пошегува, че му харесва стола на областния управител. "Рано ти е още", приземи го учителят му по математика.

На Стинислав му предстои една година следване в Софийския университет. Там ще учи софтуерно инженерство. "После се надявам да следвам в чужбина", призна пловдивският олимпиец. "Предпочитам Америка, но може и Англия."

Заедно с националното отличие областният управител Здравко Димитров му подари книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи". "Пожелавам ти да станеш 1001 –вата причина и да се реализираш в България", каза Димитров.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен