Цирк в ОбС: Червените черпят с кебапчета съветник от ДСБ

Мисия Пловдив

13-09-2012, 00:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Наказаха съветник със забележка

Общинският съветник от ВМРО-НИЕ Слави Георгиев отнесе наказание на днешната сесия. Георгиев взе думата за изказване по отчета за изпълнение на бюджета, но вместо да говори по конкретната тема, се отплесна в обяснения. Председателят на местния парламент Илко Николов спази правилника и наложи наказание “забележка” на Георгиев.

Спорът тръгна от заместник-председателя Георги Търновалийски (БСП),  който повдигна въпроса за класацията на Симеон Дянков, в която Пловдив е поставен на 5-то място по ръст на задълженията. “Наистина ли има необосновани разходи, давани и са по 20 000 за концерти? В същото време пловдивски училища чакат да им се направят ремонти”, заяви Търновалийски и настоя в залата да се получи отговор как се харчат средствата на данъкоплатците.

Кметът Иван Тотев обясни, че най-голяма сума от задълженията са на Спортното училище. Преди да дойде на сесията кметът подписал писмата за спиране на ток и вода, за да може още утре да бъдат сложени нови партиди. Този дълг не е от сега, припомни Тотев. След което препоръча да се погледнат и цифрите с приходите.

Лявата част на залата се взриви от репликите на кмета, че има значително увеличение в усвояването на европейските средства, и че над Пловдив има златен дъжд, тъй като държавата изпълнява ангажимента си за плащане на софийския боклук (10 млн. лв.), а освен това правителството е дало големи средства (15 млн. лв.) за спортната зала. Прогнозата на Тотев е, че Пловдив ще завърши годината на плюс с 10 милиона.

“Чух че се хвалите с едни пари от софийския боклук. В предния мандат ние защитихме по-висока цена, а ГЕРБ настояваше за по-ниска”, реагира съветникът Слави Георгиев. Председателят Илко Николов се намеси и каза, че изказването не е по темата. В същия миг от мястото си се обади предшественика му Илко Илиев, който разпалено заяви по микрофона че колегата му имал право на 2 минути изказване. Георгиев продължи с речта си с разрешението на Николов, но малко по-късно председателят обяви, че го наказва със забележка, защото не е говорил по темата.

Спас Гърневски (ДСБ) се включи в дебата с иронични подмятания за партизаните и кебапчетата, визирайки събора на социалистите на Копривките. След което заяви, че от години не е виждал в Пловдив да се правят такива големи ремонти по улиците.

Десетина минути по-късно Николай Радев направи процедурно изказване с тема “кебапчета”, след което младежи социалисти ритуално поднесоха тарелка с три кебапчета и 2 филийки хляб.

В края на краищата отчета за изпълнението на бюджета беше приет.