3 г. условно за касиерката от Средец, източила над 230 бона от клиентски сметки

Архив Бургас

13-09-2012, 10:53

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

"Чисто житейски са причините за това, което се е случило”, каза адв. Росен Кожухаров, който пое защитата на Райкова.

3 г. условно с 5 г. изпитателен срок получи екскасиерката на ДСК, която бе обвинена, че е източила над 230 бона от клиентски сметки.

В продължение на година Димка Райкова присвоила крупната сума като извършила 44 трансакции в своя полза от клиенти на банката, поверили й спестяванията си. Това стана ясно в съда днес, където делото срещу 53-годишната екскметица на село Драчево стартира по съкратената процедура.

“Съжалявам много. Искрено съжалявам. Моля съда присъдата ми да не е ефективна, за да мога да върна сумата”, каза Райкова в обясненията пред окръжните магистрати по-рано днес. Още преди старта на делото тя успяла да възстанови повече от 50% от отмъкнатата сума - 124 хил. лв., стана ясно на заседанието днес.

Банка ДСК предяви граждански иск за 108 хил. лв. за причинени имуществени вреди, който бе уважен напълно от съда. 

Като смекчаващи вината обстоятелства прокурор Ангел Георгиев посочи, че подсъдимата е с чисто съдебно минало. Самопризнанията и възстановяване на значителна част от сумата още преди старта на делото също бяха сред мотивите, за тежкото според закона деяние, да се приложи условно наказание.

“Започнало е погасяването на задължението към банката. Сумата е значителна и ще отнеме известен перод от време. Чисто житейски са причините за това, което се е случило”, каза адв. Росен Кожухаров, който пое защитата на Райкова, но отказа да коментира точните мотиви на бившата касиерка.

Освен условното наказание Райкова няма да може да заема длъжността "Специалист банкови операции" в срок от 5 години.