БГ вампири и астрономи по National Geographic

Архив Пловдив

14-09-2012, 09:54

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Скелетът на смятан за вампир средновековен мъж от Созопол ще бъде показан по National Geographic на 16 септември

Скелетът на смятан за вампир средновековен мъж от Созопол ще бъде показан по National Geographic на 16 септември от 21 часа, пише Новинар.

Документален филм на популярния ТВ канал ще покаже откриването на сензационната находка това лято в морския град и ще разкаже за обичаите на българите, свързани с мита за вампирясването.

Във филма има интервюта с Божидар Димитров, археолози от Созопол, както и с реставратори, които са работили по находките. Това е втората лента на National Geographic за последните две години, която разказва за археологическа находка от родния морски курорт. Наскоро се завъртя и филмът за мощите на Йоан Кръстител, който предизвика световна сензация, като показа, че съществува реална възможност останките наистина да са на библейския пророк.

Американската научнопопулярна телевизия ще покаже и друга лента, свързана с български учени. През октомври по ТВ канала ще се завърти поредицата „Тайните на вселената” с Райчо Райчев - основателя на най-голямата образователна програма в областта на космическите науки и високите технологии в България. Документалните филми са заснети със съдействието на Националната астрономическа обсерватория в Рожен.