3 загинали деца и 52 ранени в ПТП през лятната ваканция

Мисия Варна

14-09-2012, 11:46

Снимка:

Архив ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От началото на тази година към дата 10-ти септември във Варна и региона са загиналите 26 души, а 576 са ранени

4331 пътни транспортни произшествия, 31 загинали и 786 ранени за изминалата година са регистрирани във Варна и региона.

В ПТП от началото на тази година към дата 10-ти септември са загиналите 26 души, а 576 са ранени. Тези данни съобщиха от Пътна полиция за град Варна.

За същия период броят на регистрираните тежки ПТП за град Варна и региона е 472, в които са загинали 3 деца, като едното е било пешеходец, а другите две са пътували в автомобил. През лятната ваканция са регистрирани 52 тежки ПТП, в които са пострадали деца до 17 годишна възраст, 20 от които са  пострадали пешеходци.

Според анализите причините за пътно-транспортния травматизъм с участието на деца са комлексни. Те се дължат както на нарушения от страна на водачите на автомобили, така и на липсата на изградени навици за безопасно придвижване от страна на самите деца. Специалистите смятат, че от децата може да се очаква безопасно участие в движението само, ако успеем да изменим неправилното им поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа.

Една от погрешните нагласи на децата, която се запазва и у някои възрастни пешеходци е стремежът им колкото може по-бързо да притичат опасната зона на пътя. Струва им се, че колкото по-бързо преодолеят опасната зона, толкова по-бързо ще бъдат в безопасност, т.е. спасяването им е в тичането. Затова е погрешно при ПТП с участие на деца да се говори за вина единствено на децата. 

С цел минимизиране на инцидентите на пътя с участието на деца и постигане на целите на традиционната "Акция на Полицията: "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

 Пътна Полиция апелира към родители, учители и водачи на МПС за:

-Системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение.

-Водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение и проявяват особена предпазливост, когато на пътя или в близост до него има деца.