Цигани атакуваха „Полимери”, докато шефовете се жалваха пред медии от набезите

Новините

14-09-2012, 17:05

Снимка:

АРХИВ/VARNAUTRE.BG

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Неспирните ромски атаки в завода само за година за ужилили собственика му Николай Банев с над 4 млн. лв.

Крадци на метали атакуваха отново девненския химичен завод „Полимери”,

окато в административната му сграда вървеше пресконференция на тема редовните цигански набези и последиците от тях.  Повод за изявленията на собствениците стана кражбата на три прибора за технологичен контрол - нивосигнализатори, с радионуклид Cs-137.  

Неспирните цигански атаки в завода само за година за ужилили собственика му Николай Банев с над 4 млн. лв. От миналия ноември досега са засечени 10-ина случая. Апашите не подбирали плячката и задигали метални  листове, титанови вентили, тръби, врати и решетки. Така повредили тръбопровод, рушали сгради и инфраструктура, оплакаха се шефовете „Полимери”.

„Ако тези граждани бяха добре интегрирани от Община Девня и имаха препитание, нямаше да има кражби. Щетите от последната могат да достигнат до 1.8 млн долара. Вината за нея не е наша”, заяви финансовият директорът Галин Стоянов. Всичките 13 нивосигнализатори в завода ще бъдат транспортирани в хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови Хан. След последната кражба радиационният фон в завода не е повишен, допълни изпълнителният директор Милена Шопова.

Срещу тези 50 цигани, които преди малко опитаха да задигнат поредното съоръжение от завода, ние трябва да извадим 50 охранители, за да ги спрем. Нямаме възможност да плащаме толкова заплати. През деня на смяна са 4 души, а през нощта – 8. Чувал съм, че срещу пари пазачите пускат роми на територията на „Полимери”, но нямам доказателства. Възможно е да сменим охранителната фирма”, каза още Стоянов.

Шефовете на „Полимери” коментираха и другите причини за финансовия колапс на завода. Заради неработещите електролиза и когенерация, прекъснатата жп връзка на завода и средствата, които според тях им дължи НЕК щетите и пропуснатите ползи са за близо 319 млн. лв.  Въпреки това в девненския химкомбинат сега работят 92 души, дъщерното дружество „Полимери инвест” планира инвестиции в размер на 280 млн. евро в следващите години, заяви директорът му Ивайло Маринов.