Атентатът на летището бил изцяло подготвен в чужбина, слуховете за арест на терорист - неверни

Архив Бургас

14-09-2012, 09:45

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според Калин Георгиев след публикуването на фотороботите са получени хиляди сигнали, като имало такива, които са ги насочили в работата

"България е била само платформа за извършването на терористичния акт. Страната ни е толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания", обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев пред БНР, предава "24 часа".

Целият свят в момента работи за България. Помагат ни във всяко едно отношение, но ние сме хората, които пряко са натоварени с разследването, добави Георгиев.

"Разследването по случая се води единствено от българските власти, а не от чужди служби, но получаваме помощ и от други колеги.", потвърди Калин Георгиев.

След атентата и публикуването на фотороботите са получени хиляди сигнали в МВР, като имало такива, които са ги насочили в работата.

Междувременно службите категорично опровергаха слуха за задържан по случая, който обиколи мълниеносно Бургас, пише в. "Труд".

В четвъртък в Правец на журналистически въпрос за новини около разследването вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че по време на визитата му в Израел била коментирана оперативна информация, но той не може да я оповести. Побутнат от шефа на ГДБОП Станимир Флоров обаче, Цветанов добави: "Сега колегата Флоров ми подсказа, че има много нови неща, но те също не могат да бъдат споделени."

Информацията за задържането на атентатор беше категорично опровергана от Окръжната прокуратура в Бургас. "Абсурд. Не знам такова нещо", каза наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова.

Потърсен по-късно от "Труд", за да внесе яснота около "новите неща" в разследването, главен комисар Флоров отрече слуховете в Бургас.

"Дали има задържан за атентата? Аз не знам такова нещо, може би вие знаете?! Има много нови неща, но това не значи, че има задържан", каза Флоров. Попитан дали може да съобщи някоя от новостите, шефът на ГДБОП отговори: "Не, не, не, абсурд."

Бомбата на летище Сарафово уби петима израелци и наш шофьор, загина и единият от атентаторите камикадзе. По-късно МВР разпространи негов фоторобот, както и на съучастника му.

Самоличността и на двамата досега не е установена. Не е изключено това да са направили нашите и израелските служби, което да внесе яснота кой стои зад терористичния акт.