Гърци пак тарашат нашето море, хванаха 5-има край Созопол с над 150 кила бяла пясъчна мида

Архив Бургас

14-09-2012, 11:08

Снимка:

ИАРА

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Бракониерите били хванати рано тази сутрин при съвместни проверки на инспектори от ИАРА и Гранична полиция, които ги дебнили почти цяла нощ. Нарушителите са от Северна Гърция. Нашето Черноморие е благодатно на морския деликатес, който е изключително разпространен и се търгува доста скъпо при тях

Петима гръцки бракониери бяха сгащени на къмпинг Градина край Созопол с над 150 кг бяла пясъчна мида. Нарушителите са хванати рано тази сутрин при съвместни проверки на инспектори от ИАРА и Гранична полиция, които ги дебнили почти цяла нощ.

Бракониерите са от Северна Гърция. Нашето Черноморие е благодатно на морския деликатес, който е изключително разпространен в Гърция и се търгува доста скъпо.

От нарушителите инспекторите иззели 156 кг бяла мида и 3 драги, с които са извършвали улова. На петимата  са съставени 5 акта по Закона за рибарството и аквакултурите за нерегламентиран улов, а мидите са върнати в акваторията на пристанище Созопол от инспекторите на ИАРА Бургас.

"Нямаме право да ги задържаме. След като им съставихме актове за незаконната дейност ги пуснахме. Наказателните постановления се изпращат в Гръцкото консулство. За подобен род бракониерство глобите са доста големи, стигат до 3 000 лв.", обясни шефът на местната дирекция на ИАРА - Янчо Янев.

Практиката обаче показва, че много малко от хванатите в крачка понасят отговорност за действията си, да не говорим, че не плащат и наложените им актове. Аналогична е ситуацията с чужденците хваната по нашите пътища с превишена скорост. Нашето законодателство обаче дава тази възможност. Наложените глоби губят давност и след 2 год. дългът се изчиства.