НЛО над Петолъчката шашна Стралджа

Архив Бургас

14-09-2012, 17:12

Снимка:

Труд

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

 В града се говори, че и други стралджанци са забелязали странното небесно тяло

Необичайно ярко светещо тяло в небето наблюдавали Бинка и Красимир Михайлови от град Стралджа. В четвъртък вечер майката и синът се прибирали у дома и малко след пътен възел Петолъчката го забелязали, предава в. "Труд".

Движело се в посока северозапад и било с формата на пирамида. В града се говори, че и други стралджанци са забелязали странното небесно тяло. Преди месец подобен светещ обект с пирамидална форма бил наблюдаван от много хора.

Светещият обект се спуснал надолу, като увеличавал размера си в нощното небе. После изведнъж се издигнал право нагоре и след секунди като че ли се разпаднал. Двама от свидетелите на появата на особеното небесно тяло или явление - д-р Димитър Атанасов и Дичко Дичев, дори са го заснели с мобилните си телефони. На единия телефон се вижда как се движи светлинката, която на екрана е като точица, по-малка от връхче на карфица.

Появата на светещите тела е главната тема на разговорите в града. Някой от стралджанци припомниха, че точно преди 20 години техният съгражданин Йордан Йорданов, заедно с група приятели, е наблюдавал подобно явление и обект. Светещо кълбо се движело по небето над града и изведнъж се вдигнало нагоре и изчезнало.

Преподавателят по физика и астрономия от Астрономическата обсерватория в Ямбол Моньо Вълчев обясни, че най-вероятно наблюдаваният обект е бил летяш самолет. Когато е на голяма височина светлините на самолета очертавали различни форми, които биха могли да изглеждат и като пирамида.

Възприеманото като спускане и вдигане нагоре на тялото се получавало при приближаване и отдалечаване на самолета спрямо хоризонта. При отдалечаване се наблюдавало като спускане, а при приближаване - като издигане нагоре в небето.