Учениците - дебели и с диоптри

Архив Пловдив

15-09-2012, 17:30

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Над 12 000 са българчетата с наднормено тегло, а над 8000 не виждат добре

Българските ученици са затлъстели и имат проблеми със зрението, е оценката на здравословното състояние на децата през 2011 г., представена от здравното министерство в навечерието на новата учебна година, пише "Труд".

Над 12 000 са българчетата с наднормено тегло, а над 8000 не виждат добре. Не всички от учещите обаче са минали през профилактични прегледи. От 58 704 първокласници са прегледани 82,2 на сто. "Натоварването на очите е все по-голямо заради компютрите и телевизора. Освен това децата идват с изградени хранителни навици, които трудно можем да променим", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Докато здравното министерство следи диетата на учениците, образователното се е заело да промени програмата им по математика, за да е по-близка до реалния живот.

Oбщо 118 училища не са изцяло готови за новата учебна година, защото ремонтите в тях продължават. Основна причина е забавянето на финансовите средства за строителните дейности. Сред тях са 19 сгради в София, 29 в Кърджалийска област и 20 в Пловдивска. С изключение на три училища в Пернишко обаче ремонтите няма да пречат на класните занятия. Това показват данните на Министерството на здравеопазването (МЗ), представени от д-р Нелия Микушинска, началник отдел "Опазване на общественото здраве".

От регионалните здравни инспекции са били издадени предписания на 798 от общо 2731 училища. Препоръките са свързани основно с поправка на покриви, санитарни възли, дограма, осветителни тела.

Между 22 и 30% от децата са затлъстели, като този проблем е най-сериозен за средните класове. Когато станат в 10-11-и клас, отслабват, защото се стремят да изглеждат добре, обясни д-р Микушинска. Другите проблеми сред учениците са болестите на очите и астмата, докато преди години основният проблем са били гръбначните изкривявания.

Няма да допуснем да се продават пържени картофи или оцветена вода със захар в лавките в училище, но децата идват с изградени хранителни навици от вкъщи, коментира д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.